6 Ekim 2011 Perşembe

26 Ağustos 2011





   

 







Bugün 27 Ağustos 2011 27 Ramazan 1432 Ağustos: 14 Hızır 114 Hz. Ali (r.a.) Doğumu (598) - Afyonkarahisar'ın kurtuluşu (1922) - Olaş Zaferi (1696) - Şam-Medine (Hicaz) demiryolunun açılışı (1908)

HADİS-İ ŞERİF

 

Allah bir kulu sevdi mi, onu dünyadan korur. Tıpkı sizden birinin hastasına suyu yasaklaması gibi. Ravi: Tirmizi, Tıbb 1

 

HİCAZ DEMİRYOLU

 

Yapımına 1901 yılında Sultan II. Abdülhamid Hânın büyük gayretleri ile başlanan Hicaz Demiryolunda ilk tren seferi, 27 Ağustos 1908 Perşembe günü, İstanbul'dan gelen misafirlerle beraber, Şam şehrinden Medine-i Münevvere istikametine yapıldı. Trende, devlet adamlarından müteşekkil kalabalık bir heyetten başka, yerli ve yabancı pek çok gazeteci bulunuyordu. Özel trenin bir büyük salon-vagonu, bir lokantası, bir mescid vagonu ve üç de yolcu vagonu yardı. Trenin sürati 40-60 km arasındaydı. Tren yalnızca iki şey için duruyordu: İkmal ve namaz... Tren, 30 Ağustos 1908 Pazar günü öğleden sonra saat 2 sıralarında Medine-i Münevvere'ye vardı.

Medine istasyonu yapılırken, Hazret-i Peygamber'in ruhani-yetinin rahatsız olmaması için, trenler Medine istasyonuna yaklaştıkları zaman gürültü çıkmasın diye tekerleklerine keçe sarılırdı.

Hicaz Demiryolu hattı 1908 yılında açıldıktan sonra, Hayfa ile Şam arasında her gün, Şam ile Medine arasında haftada üç gün karşılıklı yolcu ve ticarî eşya katarları çalışmaya başladı. Böylece deve sırtında 40 günde alınan Şam-Medine arası, 72 saate indi. Hareket saatleri namaz vaktine göre ayarlanıyordu. Osmanlı Devleti ve halife çok büyük bir prestij kazandı. Müslümanların kendine güveni tazelendi. Eşya sevkiyatı sebebiyle hattın geçtiği yerler iktisadî olarak canlandı. Bu arada bazı tâli hatlar yapılarak hattın uzunluğu 1900 kilometreye çıktı.

İngiliz ve Fransızlar hattın inşasından fevkalade rahatsızdı. Cihan Harbi'nde Hicaz Demiryolu asker sevkiyatı için kullanıl' di. Suriye cephesinin çöküşü üzerine, İngilizler, hattı bombalayarak sabote etti. Hatta meşhur casus Lawrence (Arapların tabiriyle El-Aurans) bedevi eşkıyasına ray ve travers başına bir altın vererek, hattın Maan dan Medine'ye kadar olan kısmını kullanılamaz hâle getirdi. Demiryolu hattı bugün Suriye ve Ürdün'de hâlâ kullanılmaktadır.

Şimdi, bu yolun tekrar onarılması için çalışmalar yapılıyor.

FIKRA

 

adamın biri doktora gitmiş ve

- - Doktor Bey bende unutkanlık başladı, demiş

doktor sormuş

- - Ne zamandan beri ?

adam boş gözlerle

- - Ne ne zamandan beri ? demiş!

GÜNÜN SÖZÜ

 

Aşk, yepyeni kalabilen eski bir masaldır. H.HEİNE

YEMEK MENÜSÜ

·          KADINBUDU KÖFTE

·          MERCİMEK ÇORBA

·          ÇOBAN SALATA

·          MEYVE

 

ÇOCUĞUNUZA İSİM

Erkek: ALATAN: (Tür.) Er. - Güneş doğma­dan önce ufukta beliren karışık renk­ler.

Kız: BİDAYET: (Ar.) Ka. - Başlama, başlangıç.

MANİ

 

Halka keramet satar,

Hep işkembeden atar,

Elfaz-ı küfür söyler,

Boyunca küfre batar.

KARİKATÜR

 karikatür Resimleri

BİLMECE

-Bir Fil elektrik direğinden yükseğe zıplayabilir mi?

Cevabı Yarın.

Dünkü Cevap: Washing Ton

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler

Blog Arşivi