27 Kasım 2011 Pazar

26 Kasım 2011














































Bugün 26 Kasım 2011 1 Muharrem 1433 T.Sani: 13 Kasım 19 Lakap ve Ünvanların Kaldırılması (1934) - Hicri Yılbaşı - Gelibolu ve Eceabat'ın kurtuluşu (1922) - Dünya Müslüman Kadınlar Günü - Kapalıçarşı Yangını (1954)


HADİS-İ ŞERİF


 


Müslümanlar arasında en hayırlı ev, içinde yetime iyilik ve ikram edilen evdir. Yine müslümanlar arasında en şerli ev de, içinde yetime fenalık yapılan evdir. Ravi: Ebu Hureyre (R.A.)


 


ŞAH-I ZİNDE TÜRBESİ


 


Semerkant şehrinde Efrasiyâb Tepesi'nin yamacında, aşağıdan yukarıya gittikçe yükselen ve yer yer merdivenle çıkılan yolun iki tarafında yer alan türbeler topluluğuna verilen isimdir. Bu türbelerin çoğu 14. ve 15. yy'dan kalmadır ve Timur Hânın ailesinden olanlara ve yakınlarına aittir. Bunlardan Kuşem bin Abbas radıyallahü anh'a ait olan türbe, Emir Timur devrinden önceye aittir. Semerkant'ı İslama açan sahabelerden Kuşem bin Abbas, bir Kurban Bayramı günü 672'de şehit olmuştur, "Şehitler sizin bilmediğiniz bir hayatla diridirler." mealindeki âyet-i kerîmeye dayanarak buraya Şah-ı Zinde denilmiştir.


Uluğ Beğ'in yaptırdığı tepenin eteğindeki taç kapıdan geçilince Şah-ı Zinde'ye girilir. Girilmesiyle lacivert, koyu ve açık yeşil, siyah, sarı, beyaz mor ve firuze mavisi çinilerle gözlerin kamaşması bir olur. Burada iki mescid bir de medrese bulunmaktadır. Şah-ı Zinde Türbeleri esas itibariyle kare yapılardır ve en dikkat çekici özelliği yüksek kasnaklı ye kavun biçimi kubbelerdir. İkinci bir özellik, Timur Hân devrinin en zengin süslemelerini üzerlerinde toplamalarıdır. Süslemelerde en büyük pay çinilere aittir. Yazıların bollukla süslediği türbeler, yalnız nisbetlerinin zarifliği bakımından değil, çini kaplamalarla mimarî arasındaki kaynaşma bakımından da birer güzellik örneğidir.


FIKRA


 


Bir gün adamın biri kendini tavuk yemi saniyormuş ve tavuklardan çok korkuyormuş derken adamı hastaneye yatırmışlar ve uzun süre tedavi etmiler.


Sonunda adama sormuşlar, “artık tavuk yemi olmadığını biliyorsun demi?” adamın cevabı ise


“ben biliyorum da tavuklarda biliyormu?”şeklinde olmuş.


GÜNÜN SÖZÜ


 


Düşünceler iyi ve cesur olanların beyinlerinde, kollarında gelişmelidir; yoksa rüya olmaktan ileri gidemezler.  EMERSON


YEMEK MENÜSÜ


·          YAYLA ÇORBA


·          PATLICAN MUSAKKA


·          BULGUR PİLAVI


·          CACIK


ÇOCUĞUNUZA İSİM


Erkek: ARTAN: (Tür.) Er. 1. Yarar, fayda. 2. Üstünlük, meziyet, nitelik.


Kız: CESARET: (Ar.) Ka. - Yüreklilik, korkusuzluk. - Erkek ve kadın adı olarak kullanılır.


MANİ


 


Yaza yaza yaz geldi


Mürekkebe zam geldi


Daha yazacaktım ama


Karakoça kiraz geldi


KARİKATÜR


 


BİLMECE


Bir kara koca kari


Belinde şal kuşaği


Hiç yakişmamiş ona


Almiş bekar uşaği


Cevabı Yarın.


Dünkü Cevap: Elek

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler