9 Kasım 2011 Çarşamba

7 Kasım 2011







































Bugün 7 Kasım 2011 11 Zilhicce 1432 T.Evvel: 25 Hızır 186 Hızır Günlerinin Sonu - Kurban Bayramı II.Günü - Gümrü'nün Fethi (1920)


HADİS-İ ŞERİF


 


Bana bir koyunun inciğe kadar ayağı hediye edilse kabul ederim, böyle bir yemeği yemeye çağırılsam icabet ederim. Ravi: Tirmizi, Ahkam 10


 


ESKİ BAYRAMLAR


 


İlk Kurban Bayramı'nda, Peygamber efendimiz "sallallahü aleyhi ve sellem" Hicretin 2. yılında Zilhicce ayının 10. günü şirince, ezansız ve ikâmetsiz olarak iki rekat namaz kıldırdı. Namazdan sonra da bir hutbe okudu. Okuduğu bu hutbede Müslümanlara kurban kesmelerini emretti. Kendisi de iki tane semiz koçu kurban olarak kesti. Bunlardan biri ümmeti için, diğeri kendi ev halkı ve yoksullar içindi, ilk kurban kesildiği yer, Medine'de Hazret-i Muâviye'nin "radıyallahü anh" evi yanındaki Seleme Oğulları mahallesinde idi.


Bayram günleri, Peygamber efendimizin "sallallahü aleyhi ve sellem "zamanından beri, hususî bir şekilde kutlanmıştır. Müslümanların birbirleriyle kaynaştığı, küs olanların barıştığı, fakir, fukara ve yetimlerin sevindirildiği, akraba ve tanıdıkların ziyaret edildiği bayram günleri, bütün İslâm devletlerinde özel bir suretle bugüne kadar kutlanarak gelmiştir.


Osmanlı Devleti zamanında, bayram gelirken, evlerde yoğun bir çalışma başlar, durmadan bayram hazırlıkları yapılırdı. O zaman şimdiki gibi apartman hayatı yoktu. On, on beş odalı evlerin temizliği, "Bayram temizliği" adı altında yukarıdan aşağı tekrarlanırdı. Evin çocuklarına, hizmetkârlara, kalfalara, dadılara, uşak, arabacı, bahçıvanlara, kısacası bütün çalışanlara yeni elbiseler alınır, mintanlar dikilir, herkese derecesine ve yaşına göre hediyeler hazırlanırdı.


Bayram sabahı, evin büyükleri, bayram namazından döndükten sonra bayramlaşmalar başlar, mahalle bekçileri davul çalarak dolaşır, bayrama ayrı bir neşe katardı.


Fakir-fukara sevindirilir, bayram harçlıkları da ellerine sıkıştırılarak, her semtte bulunan bayram yerine eğlenceye gönderilirdi. Hey gidi eski bayramlar hey!..


FIKRA


 


Bir deli doktoru en akıllı deliyi seçmek istiyormuş.


Bir gün duvara bir otobüs resmi yapıştırır ve tüm delileri toplar. Şöyle der:


haydi şu otobüse binin der.


Temel hariç herkez biner.


Doktor Temelin çok akıllı olduğunu düşünür ve şöyle der:


Sen niye binmedin.?


Temel :


Hay işte unutkanlık bilet almayı unutmuşum.:)))


GÜNÜN SÖZÜ


 


Dostu olmayanın düşmanı da olmaz. TENNYSON


 


YEMEK MENÜSÜ


·          EZO ÇORBA


·          FIRIN KÖFTE


·          ERİŞTE


·          MEVSİM SALATA


ÇOCUĞUNUZA İSİM


Erkek: AŞIK: (Tür.) Er. 1. Bir başkasını aşk­la seven. 2. Dalgın, unutkan. 3. Ta­savvufta Allah'a muhabbet duyan kişi. Aşık Çelebi (1520-1572) Osmanlı şa­ir ve yazarlardan.


Kız: ASYA: (Tür.) Ka. - Dünyadaki kıtala­rın en büyüğü.


MANİ


 


Havalarda kelebek


Kanadı benek benek


Beni yardan ayıran


Kalbur satsın hem elek


KARİKATÜR


 


BİLMECE


Domates nasıl kızarır?


Cevabı Yarın.


Dünkü Cevap: Yazık olur


 



 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler