SAĞLIK .... TEREYAĞI
Sütun içinde bulunan kremadan (kaymaktan) elde edilen yağa, tereyağı denir. Elde ediliş şekillerine göre köy tereyağları, süthane tereyağları ve pastörize tereyağları olarak adlandırılırlar. Tereyağı bazı yerlerde yoğurttan, bazı yerlerde sütten yapılır. Yoğurttan yapılan lezzet ve râyiha bakımından diğerinden üstünse de, randımanlı olmayışı yüzünden tereyağı endüstrisinde kullanılmaz. Türkiye'de Vakfıkebir (Trabzon) tereyağlarının meşhur olması, yoğurttan yapılmasındandır.
Sütten tereyağı elde etmek için, önce krema elde edilmekte, bilahare bundan tereyağı yapılmaktadır. Krema elde etmek için, merkezkaç kuvvetiyle çalışan makinelerden faydalanılır. Elde edilen krema, özel kaplarda 12-15°C'de olgunlaşmaya bırakılır. Olgunlaşma neticesinde krema yıkanarak, tereyağı ve su kısmı ayrılır. Sonra da karıştırılmak ve yoğrulmak suretiyle, suyu ve kıvamı ayarlanır. 4-8°C'lik odaya nakledilerek soğutulur ve paketlenir.
Tereyağının saklanmasına yardımcı olan tek antiseptik madde, yemek tuzudur. Bu sebeple, eskiden içerisinde %5-15 tuz ihtiva eden bol tuzlu tereyağı yapılırdı. Bugün tadı daha güzel* olan, yarı tuzlu tereyağı, yani, içinde %1.5 tuz bulunan tereyağı tercih edilmektedir. Tereyağı, kızartmalar dışında, mutfakta kullanılan başlıca malzemelerden biridir. Ayrıca, sosların yapımında, pasta hamurunda da kullanılır.
Tereyağının sarı rengi, hayvanların beslendiği bitkilerde bulunan "karoten" zenginliğine bağlıdır. Yazın yapılan tereyağı, kışın yapılan tereyağından daha sarıdır. Tüketicinin, tereyağını; tercih etmesinin sebebi, A ve D vitaminleri ve karoten gibi,1 besleyici maddelerin bulunmasındandır. Süt hayvanının cins ve ırkına bağlı olmak kaydıyla, 5-10 kg sütten 1 kg tereyağı elde edilmektedir. Tereyağının terkibinde ortalama olarak %84 yağ %0.8 protein, %0.5 karbonhidrat ve %15-16 su vardır. Bu terkipte 100 gr tereyağı, 785 kilo kalori verir.
Tereyağının eritilmesiyle elde edilen yağa sadeyağ denir. Bu yağlar buzdolabı şartlarında saklanmalıdır. Tereyağı herkese tavsiye edilebilecek çok üstün bir gıdadır.
|
GÜNÜN SÖZÜ
Haksızlık önünde eğilmeyiniz, o zaman hakkınızla birlikte şerefinizi de kaybedersiniz.
Hz.Ali (r.a) |
YEMEK MENÜSÜ
· TAZE FASULYE
· PİLAV
· CACIK
· SPANGLE |
ÇOCUĞUNUZA İSİM
Erkek: ABDÜLMÜMİN: (Ar.) Er. - Gönüllerde iman nurunu yerleştiren, kendisine yönelenlere, iman nasib ederek onları hidayetine alan, koruyan yüce Allah'ın kulu. - Mü'min, Allah'ın isimlerindendir.
Kız: BAKİYE: (Ar.) Ka. - Şehvetli kadın. İsim olarak kullanılmaması uygundur. |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder