22 Mart 2011 Salı

22 Mart 2011









 



































Bugün 22 Mart 2011 17 R.Ahir 1432 Mart: 9 Kasım 135 Feke ve Oltu'nun Kurtuluşu (1922) - Uluğ Bey'in doğumu (1394) - Dünya Su Günü - Mart dokuzu soğuğu ve fırtınası


HADİS-İ ŞERİF


 


Ancak geçimine yetecek kadar rızkı olan ve Allah'ın kendisine kanaat nasip ettiği Müslüman kurtuluşa ermiştir. Ravi: Tirmizi, Zühd 35


 


SAĞLIK .... TEREYAĞI


Sütun içinde bulunan kremadan (kaymaktan) elde edilen yağa, tereyağı denir. Elde ediliş şekillerine göre köy tereyağları, süthane tereyağları ve pastörize tereyağları olarak adlandırılırlar. Tereyağı bazı yerlerde yoğurttan, bazı yerlerde sütten yapılır. Yoğurttan yapılan lezzet ve râyiha bakımından diğerinden üstünse de, randımanlı olmayışı yüzünden tereyağı endüstrisinde kullanılmaz. Türkiye'de Vakfıkebir (Trabzon) tereyağlarının meşhur olması, yoğurttan yapılmasındandır.


Sütten tereyağı elde etmek için, önce krema elde edilmekte, bilahare bundan tereyağı yapılmaktadır. Krema elde etmek için, merkezkaç kuvvetiyle çalışan makinelerden faydalanılır. Elde edilen krema, özel kaplarda 12-15°C'de olgunlaşmaya bırakılır. Olgunlaşma neticesinde krema yıkanarak, tereyağı ve su kısmı ayrılır. Sonra da karıştırılmak ve yoğrulmak suretiyle, suyu ve kıvamı ayarlanır. 4-8°C'lik odaya nakledilerek soğutulur ve paketlenir.


Tereyağının saklanmasına yardımcı olan tek antiseptik madde, yemek tuzudur. Bu sebeple, eskiden içerisinde %5-15 tuz ihtiva eden bol tuzlu tereyağı yapılırdı. Bugün tadı daha güzel* olan, yarı tuzlu tereyağı, yani, içinde %1.5 tuz bulunan tereyağı tercih edilmektedir. Tereyağı, kızartmalar dışında, mutfakta kullanılan başlıca malzemelerden biridir. Ayrıca, sosların yapımında, pasta hamurunda da kullanılır.


Tereyağının sarı rengi, hayvanların beslendiği bitkilerde bulunan "karoten" zenginliğine bağlıdır. Yazın yapılan tereyağı, kışın yapılan tereyağından daha sarıdır. Tüketicinin, tereyağını; tercih etmesinin sebebi, A ve D vitaminleri ve karoten gibi,1 besleyici maddelerin bulunmasındandır. Süt hayvanının cins ve ırkına bağlı olmak kaydıyla, 5-10 kg sütten 1 kg tereyağı elde edilmektedir. Tereyağının terkibinde ortalama olarak %84 yağ %0.8 protein, %0.5 karbonhidrat ve %15-16 su vardır. Bu terkipte 100 gr tereyağı, 785 kilo kalori verir.


Tereyağının eritilmesiyle elde edilen yağa sadeyağ denir. Bu yağlar buzdolabı şartlarında saklanmalıdır. Tereyağı herkese tavsiye edilebilecek çok üstün bir gıdadır.


 


FIKRA


 


TRAMPLEN


Lazlar havuzlardan konuşurlarken bir tanesi:


- Ben geçen gün bir lüks otelin havuzuna gittim ama kovuldum.


- Niye ?


- Çünkü havuza işedim.


- Amaan, herkes işiyor...


- Ama ben tramplenden işedim...


GÜNÜN SÖZÜ


 


Haksızlık önünde eğilmeyiniz, o zaman hakkınızla birlikte şerefinizi de kaybedersiniz.


Hz.Ali (r.a)


YEMEK MENÜSÜ


·   TAZE FASULYE


·   PİLAV


·   CACIK


·   SPANGLE


ÇOCUĞUNUZA İSİM


Erkek: ABDÜLMÜMİN: (Ar.) Er. - Gönül­lerde iman nurunu yerleştiren, kendi­sine yönelenlere, iman nasib ederek onları hidayetine alan, koruyan yüce Allah'ın kulu. - Mü'min, Allah'ın isimlerindendir.


Kız: BAKİYE: (Ar.) Ka. - Şehvetli kadın. İsim olarak kullanılmaması uygundur.


MANİ


 


Dünya fitneyle dolar,


Sürüye kurtlar dalar,


Ak kara seçilemez,


Renkler bozulup solar.


KARİKATÜR


 


BİLMECE


Hangi top zıplamaz?


Cevabı Yarın.


Dünkü Cevap: Kendi çöplüğünde




 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler