SİNDİRİM BOZUKLUKLARI
Sindirim bozuklukları, genellikle kötü alışkanlıkların sonucudur. Belirtileri; midede ağırlık, ekşime, aşırı asidite, yanma, bulantı, uyuklama, baş ağrısı, kusma vb. Kötü sindirilmiş besin, mideden geçtikten sonra bağırsaklarda şu belirtiler başlar: Gaz, şişkinlik, kabızlık veya ishal.
• İyi ve yavaş yavaş çiğnenmeyen bir besin, sindirim organlarında ekşir.
• Yemekte içilen sıvılar mideyi şişirir ve yorar. Bir bardak su içilebilir.
• Çok yemek, kötü sindirimin başlıca sebebidir. Doymadan kalkmalıdır.
• Normal bir sindirim için 4-5 saat bir zaman gerekir. Haftada bir gün olsun sindirim organları dinlendirilmeli.
• Öğün arasında yemek, mideyi yorar ve sinir rezervlerini tüketir. İkindi kahvaltısı yetişkinler için gereksizdir.
• Yorgun, uykusuz ve sinirliyken yemek, sindirime yardımcı olamaz.
• Kavga, tartışma, aşırı heyecan, hırs, nefret, kin gibi olumsuz duygular sindirim organları üzerinde kötü etki yapar.
• Ateşliyken yemek, ateşin yükselmesine sebep olur.
• Yemekten sonra hemen yatmamalıdır.
• Fazla baharat, hardal, sirke, karabiber... midenin kimyasal bileşimini bozar.
• Ham meyveler, aşırı asitli olduklarından, kaçınmalıdır.
• Bozuk besinler, mikropların üremesine ve sindirim bozukluğuna yol açar.
• Isıtılmış yemekler zamanla karaciğer, böbrek, safra kesesi ve bağırsakları olumsuz etkiler.
• Kızartmanın sindirimi ağırdır.
• Aşırı miktarda şeker, sindirim bozukluğuna yol açar.
• Besinlerdeki uyumsuzluk, sindirim zorluğuna sebep olabilir.
• Çay, kahve, kakao... sindirim sisteminin dengeli çalışmasını bozar.
• Aynı öğünde birçok çeşit yemek, sindirimi yokuşa sürer.
• Çiklet ve benzerleri, midedeki asidin çoğalmasına sebep olur.
|
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder