SULTANAHMET CAMİİ
Osmanlı Devleti'nin ihtişamını, kudretini ve o devirdeki sanatın inceliğini, zarafetini Ve tezyinatını ifade eden, Türkiye'nin 6 minareli tek câmiidir. Sultan I. Ahmed Hânın emriyle, Mimar Sinan'ın talebesi Baş-mimar Sedefkâr Mehmed Ağa tarafından yapılmıştır.
4 Ocak 1609'da bizzat Sultan Ahmed Hân temel atma merasimine iştirak etmiş ve ilk kazmayı vurarak inşaata başlanmıştır. Bu kazma, bugün Topkapı Sarayı Müzesi'ndedir. 9 Haziran 1617 tarihinde ibâdete açılan bu âbide; Osmanlı mimarisinin bir şaheseridir. Avrupalılar, bu sanat şaheserine "Mavi Cami" ismini verirler.
HANGİSİ BİZİM
Hamid-i Aksaray? hazretleri, Osmanlı Devleti'nin kuruluş yıllarında Anadolu'da yetişen evliyanın ve âlimlerin büyüklerinden olup, Somuncu Baba lakabıyla tanınmıştır.
Bir gün ziraatla uğraşan bir talebesine bir miktar tohum verdi ve buyurdu ki: "Bu tohumların yarısını tarlanızın bir kısmına sizin için, diğer yarısını da bizim için ekiniz!" Talebe tohumları ekti.
Ekinlerin yetiştiği mevsimde tarlaya gittiler. Talebenin tarlasında fevkalade güzel yetişmiş bir buğday vardı. Diğerinde hiç ekin bitmemişti. Hâmid-i Velî hazretleri, talebesine dönerek buyurdu ki:
-Bu tarlalardan hangisi bizim, hangisi sizindir?
Talebe, bu durumdan son derece utandı ve kendi tarlasını göstererek dedi ki:
- Bu tarla sizindir efendim.
- Biz ahiretimiz için çalışıyorduk. Acaba hangi günahımızdan dolayı dünyamız mamur olmaya başladı da bu ekinler böyle yetişti?
Hocasının müteessir olduğunu gören talebe, hakikati söyleyerek hocasının üzüntüsünü giderdi. |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder