ÖŞÜR
Öşür arazisinden çıkan mahsûlün zekâtına -onda bir (1/10) demek olan- "Öşür" denilmiştir. Osur; ayet hadis Ve icmâ ile farzdır. Âyet-i kerîmenin meâlı: .Ey iman edenler kazandıklarınızın ve arzdan sızın için çıkardıklarınızı temiz (helâl)lerinden infâk edin (zekat ve öşür verin). Gözünüzü yummadan (sıkmadan) a c.s olmadığınız fenasını vermeye yellenmeyin. Ve bilirı k Allah Ganî ve Hamîd'dir." (Bakara suresi, ayet 267)
Hadîs-i serîfte "Yağmurların, nehir ve çeşme (gibi akar suların târla içindeki) kaynağın suladığı (araziden çıkan şeylerde (1/10: onda bir) öşür, (dolaba koşulan) hayvanla Kanan (yerden elde edilen) şeylerde ise yarım (1/20. yirmide bir) öşür vardır."
Öşürde arazî sahibinin akıllı baliğ (ergin); zengin olmasi şart değildir. Öşürde itibâr, arazi sahibine değil araziyedir. Yânî, mal sahibi; çocuk, deli veya fakir de olsa öşür ile mükelleftir.
Altın, gümüş para ve ticâret mallarından, yılda bir defa zekât vermek gerekirken; arazide yılda kaç mahsul elde edilirse, hepsinden ayrı ayrı öşür vermek lâzımdır.
Diğer malların zekâtında, malın-paranın üzerinden bir geçmesi şart olduğu halde, mahsüllerde bir yıl geçmesi gerekmez.
Ba|, ceviz,susam, fındık, fıstık, çam fıstığı, payam (badem),'zeytin ve benzeri yağlı maddeler ile pamuk.palamut, pelit, keten tohumu, şeker kamışı, seker pancarı, çay yaprağı ve benzeri mahsullerden öşür verilir
Buğday mısır, pirinç, nohut, mercimek, bakla, fasülye, soğan sarımsak kavun, karpuz, hıyar, üzüm, incir, elma, armut, şeftali, erik, portakal gibi her türlü meyveden yulaf, fiğ burçak gibi her türlü hayvan gıdasından öşür verilir.
Öşrü verilen üzüm bağının içinde meyve ağaçları olsa veya bağ arasında soğan, sarımsak ekilse, o soğan ve sarımsaktan öşür vermek gerekir. Öşür arâzisi, içinde ekilmediği hâlde kendiliğinden çıkan mahsulden de öşür verilir.
Hülâsa İmâm-ı A'zam (rh.) buyuruyor ki: Yerten abiden elde edilen mahsûlün azından da çoğundan da öşür farzdır.
|
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder