ET PİŞİRME VE SAKLAMA
Et pişirmek kolay gibi görünse de, etin lezzeti ve besin değeri, pişirme şekline bağlı olduğu için oldukça zor bir iştir. Et yavaş yavaş pişirilmeli ve tuzu, piştikten sonra ilâve edilmeli. Yemek yaparken et suyu kullanılacaksa, bu su günlük tüketilmelidir. Et suyunun defalarca kaynatılması lezzetinin bozulmasına sebep olur.
Et pişirmeye başlarken, ilk başta orta ateşte pişirilmeli, kendi suyunu bırakmaya başladığı andan itibaren de kısık ateşte pişirilmesi gerekir. Etin yumuşak olması için etin terbiye edilmesi tavsiye ediliyor. Et; soğan rendesi, zeytinyağı, tuz, karabiber ve yoğurt suyu karışımı ile terbiye edilmelidir.
Pişirmeden önce et soğuk suda 20 dakika bekletilirse, etin kanı çıkar ve rengi açılır. Yüksek ateşte pişen et, hem daha geç pişer, hem de lezzetli olmaz. Hayvan kesildikten hemen sonra, yani sıcak sıcak pişirilmemeli. Soğuyuncaya kadar dinlendirilmelidir. Etler buzdolabında 0-5 derece arasında, 4-5 gün bekletilebilir. Dondurulacak etler tek kullanımlık porsiyonlara göre poşetlere konur. Pişmiş yemek ve etler sıcak iken derin dondurucuya konulmaz. |
FIKRA
Bir gün deli hastanesinde doktor delilere bir test yapmaya karar vermiş.
Doktor duvara bir araba resmi asmış. doktor demişki bu arabaya binin.
Bütün deliler binmeye çalışmış ama biri orada alakasız duruyormuş.
Doktor sormuş sen niye binmiyorsun?
o araba çalışmaz. demiş deli
Doktor Sormuş,
Neden?
Deli Cevap Vermiş :
Anahtarı bende’de Ondan |
GÜNÜN SÖZÜ
Acayip şeyler, acayip düşüncelerden doğar. SHELLEY
|
YEMEK MENÜSÜ
· TARHANA ÇORBA
· PİLİÇ IZGARA
· BULGUR PİLAVI
· M.SALATA |
ÇOCUĞUNUZA İSİM
Erkek: ARSEBÜK: (İ.) Er. - 1. Temiz ruhlu ve çabuk. 2. Toy. 3. Namus konusunda titiz.
Kız: CENAN: (Ar.) Ka. - Kalb, yürek, gönül.
|
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder