"DÜNYÂ İKİNDİ GÖLGESİ GİBİDİR"
Emevî halîfelerinden Ömer bin Abdülazîz (r.h.) bir hutbesinde buyuruyor ki:
Muhakkak dünyâ devamlı kalınacak bir yer değildir. Allâhü Teâlâ dünyâdakilere fâniliği ve nice zorlukları tak-dîr buyurdu. Nice sağlam, mâmur yerler vardı ki, çok geçmeden harap oldular. Nice kuvvetine mağrur olanlar vardı ki, rezîl ve rüsvây oldular. Hayırlı amellerde bulunun ve yolculuğunuzda en güzel azığı hazırlayın ki, Allâhü Teâlâ size merhamet buyursun. Azığınız, azıkların en hayırlısı olan "takva" olsun.
Dünyâ, ancak zayıf bir ikindi gölgesi gibidir ki durmaz, belirsiz olur ve gider. Ademoğlu dünyâda koşuşturur ve gözbebeği saydıklarıyla beraber yaşarken, Allâhü Tealâ onu ansızın çağırır, dünyası biter, izi ve nişanı kaybolur gider. Bir ömür boyunca oyalandığı zenginliği, sonradan gelenlerin olur.
Biliniz ki dünyâ, insanı ziyana uğrattığı kadar sevindirmez. Onda azıcık sevinenin, sonra hüznü pek uzun olur.
"NİKÂH BENİM SÜNNETİMTİR..."
Evliliğin, dini korumak, ahlâkı güzelleştirmek ve Peygamber Efendimiz (s.a.v.)'in övünmesine sebep olmak gibi faziletleri vardır. Peygamber Efendimiz (s.a.v.):
"Evleniniz, çoğalınız. Çünkü ben kıyamet günü, diğer ümmetlere karşı -düşük bile olsa- sizin çokluğunuzla övüneceğim, buyurmuştur.
Evlilik, zenginliğe ve rızık kazanılmasına sebep olur. Kur'ân-ı Kerîmde "Ve sizden bekarları ve kölelerinizden ve cariyelerinizden salihleri evlendirin. Eğer onlar fakîr iseler, Allâhü Teâlâ onları fazlı ile zengin kılar..." (Nûr Sûresi, âyet 32) buyurulmuştur.
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) "Kim müslüman bir kişinin evlenmesine şahitlik ederse, o Allah yolunda bir gun oruç tutmuş gibidir. Bir gün, yedi yüz gündür.", "Şefaatlerin en faziletlisi iki kişinin evlenmesine şefaat etmek (onların evlenmesine yardımcı olmak)tır." buyurmuştur. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) "Kim benim sünnetimden yüz çevirirse benden değildir. Muhakkak nikâh benim sünnetimdendir." buyurmuştur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder