MÂRİFETNÂME'DEN SEÇMELER Vücudun sıhhatli olması için tavsiyeler:
Yazın soğuk, kışın sıcak gıdalar, tercih edilir.
Buğday ekmeği, koyun eti, tavuk eti, hafif tatlılar ile meyvelerden incir ve kuru inciri yemeğinden eksik etmemelidir.
Lokmaları küçük alıp çok çiğnemelidir.
İştahsız iken yemek yememeli, yemek, iştah varken, doymadan bırakılmalıdır.
Yediğini hazmetmeden tekrar yemek yememeli,
Yemek vakitlerine dikkat etmeli, yemeği geç saate bırakmamalı, çok çeşitli yemek yememelidir.
Ekşi gıdalar zararlıdır, ihtiyarlığı çabuklaştırır. Tatlı gıdalar mideyi rahatlatır, bedeni ısıtır. Tuzlu gıdalar bedeni kurutur. Tatlının zararını ekşi telâfi eder. Ekşiler tatlı ile gider. Tuzsuzlar tuzluyu, tuzlular tuzsuzu mutedil eder.
Balıkla beraber süt zararlıdır. Süt ile ekşi yiyecekler de iyi değildir.
Kuru üzümle ekmek yiyen sıhhatli olur.
Bedeni zayıf olana badem, fıstık, fındık, nohut, buğday, pirinç faydalıdır.
Çok şişman olan, yemeği azaltıp, hareketi artırmalı ve sert yerde yatmalıdır.
Uykusu ağır ve uzun olanın hafif gıdaları tercih etmesi uykusunu hafifletir. Uykusuzluğa mübtela olanı hamam rahatlatır. Süt ve benzeri şeyler ile uyku gelir.
Su, yemekten iki saat sonra içilirse faydalıdır. Yemek arasında ve hemen sonra su içmek iyi değildir. Su harareti normale getirir.
Aç karnına, terli iken, hamam üzerine, meyve üzerine, kavun üzerine su içmek ve çok soğuk içmek iyi değildir. Çok susamışsa yavaş yavaş içer. Her nefeste üç yudum içer ve üç nefesten fazla içmez. Ayakta su içmek hatâdır, ancak zemzem şifâdır. İncir ve sinameki kabızı yumuşatır. Midede gıda bozulursa kusmalıdır. Küçük ve büyük abdesti fazla tutmak zararlıdır, ihtiyarlığı çabuklaştırır. (E. İbrahim Hakkı (k.s.), Mârifetnâme)
|
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder