İCMÂ DİNİN ASILLARINDANDIR
Bir gün ikindi ile akşam arasında İmâm-. Şafiî'nin yanına ihtiyar bir zât ç.kageldi. İmâm-ı Şafii doğruldu, elbisesini düzeltip oturdu. İhtiyar da selâm verip oturdu. İmam-. Şafiî hürmetle o zâta baktı. O zat, . "Bir şey sormak istiyorum." dedi. İmâm-ı Şafii: "Buyurun, sorun." dedi. O: "Allah'ın dininde delil olan şey nedir?" dedi. "Allah'ın kitabıdır." "Başka nedir?"
"Resûlullâh'ın (s.a.v.) sünnetidir." "Başka nedir?" "Ümmetin ittifakı(icmâ')dır." "İcmâ'ın delil olduğunu nereden çıkarıyorsun? "Allah'ın kitabından çıkarıyorum."
«Allah'ın kitabında nerededir?" diye sorunca Imam-ı Şafiî bir müddet düşündü (fakat âyet. bulamadı), mtıyar. "Sana üç gün, üç gece mühlet veriyorum. Allah m kitabında icmâ (ittifâk)ın delil olduğunu bulursan ne ala. Ama bulamazsan Allah'a tevbe et!"
İmâm-ı Şafiî'nin rengi değişti. Sonra.gittive uç gun^ uç gece dışarı çıkmadı. Üçüncü gun yuzu, elleri ve ayaklan şişmiş, hasta olmuş bir hâlde geldi. Çok geçmeden o ıhtı-var da geldi, selâm verdi ve oturdu:
"Delilini göster." dedi. İmâm-. Şafiî eûzü besmelenle: (meâlen) "Her kim de kendisine doğru yol belli olduktan sonra peygambere muhalefette bulunur ve müminlerin soyundan “(onlarm ittifak ve icmâ ile itikad ettikler, husulardan) başkasına giderse biz onu gittiğine bırakırız ve kendis ne cehennemi boylat.r.z ki o ne fena gidiştir. (Msâ-115) âyetini okudu ve: "Allâhü Teâlâ'n.n, mu m.nle-•m icmâ ettiklerine muhalefet sebebıyle cehenneme atması, onların icmâ.na uymanın farz olduğunu göstermektedir." dedi. Bunun üzerine ihtiyar: "Doöru söyledin." dedi ve kalkıp gitti. İmâm-ı Şafiî Hazretleri, "Bu âyeti buluncaya kadar, her gün ve gece Kur'ân'ı üç defa okudum." buyurdular.
|
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder