DONDURMA NASIL OLUR
Market ve bakkallarda dondurma diye satılan ürünlerin bir kısmının aslında dondurma olmadığını, neredeyse kimse bilmiyor. Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, tüketicileri dondurmalar konusunda şöyle uyardı:
"Tüketicilere dondurma adıyla gayrisıhhi buzlu yiyecekler sunuluyor, Yenilebilir Buzlu Ürünler Tebliğine göre üretilen ürünler dondurma değildir. Buz karışımları ve sütlü buz ürünlerine yenilebilir buzlu ürünler denir ve bu ürünler tüketicilere dondurma adı altında satılıyor. Tüketiciler, dondurmayla sütlü buz farkını bilmediği için genelde bütün ürünleri dondurma niyetine alıyor. Gerçek dondurmada neredeyse katkı maddesi bulunmazken, bu tür ürünlerin içinde katkı maddelerinin çokluğu dikkat çekiyor.
Türkiye'de dondurmalara konulan katkı maddelerinin yarıdan fazlası dünyanın birçok ülkesinde yasaklandı. Bazı dondurmalara, kıvam tutturma bahanesiyle domuz ve sığır kemiklerinden elde edilen E-441 (jelatin) kodlu katkı maddesi ilâve ediliyor. Bu madde Türkiye'de yasaldır. Ancak, üretildiği hayvanın domuz, olma ihtimalinin %70 civarında olmasından dolayı bu katkı maddesinin kullanılmasıyla tüketicilerin inanç hassasiyetleri hiçe sayılıyor. Dondurma sektörünün bir kısmı şeker yerine sağlıksız yapay tatlandırıcılar kullanıyor. Doğal salep yerine sun'i salep, süt yerine su ve süt tozu, meyve yerine yapay meyve boyası ve aromaları katılıyor..." |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder