DÖRT ŞEYE İHTİYAÇ
Yapılacak her amelde, ibâdette dört şeye ihtiyaç vardır:
Birincisi, başlamadan önce ilme (o işin mâhiyetini bilmeye) ihtiyaç vardır. Yoksa işi bozanlar, düzeltenlerden çok olur.
İkincisi, başlarken niyet edilmelidir. Yoksa amelin sevabı olmaz. Çünkü Peygamber Efendimiz (s.a.v.) "Niyet etmeyen kimseye sevap yoktur." buyurmuşlardır.
Üçüncüsü, işe başladıktan sonra sabra ihtiyaç vardır. Yoksa o işteki kusuru, başarısından çok olur.
Dördüncüsü de, yaptığı ameli ihlâs ile yapmalıdır. Yoksa ameli kendisine geri çevrilir, kabul olunmaz
HANGİ HAYVANLAR KURBAN OLMAZ?
Bir veya iki gözü kör, zayıflıktan ilikleri erimiş, kesileceği yere gitmeye kudreti olmayan, yâni hiç yürüyemeyen, kulaklarından biri olmayan veya burnu kesik olan hayvanları kurban etmek caiz olmaz.
Sığır, koyun veya keçinin bir memesi gitmiş veya kurumuş ise kurban edilmesi caiz olmaz. Lâkin yavrusunu em-zirebilirse caiz olur.
Dişsiz hayvanı kurban etmek caiz değildir. Eğer dişlerinin çoğu var ise kerahetle caizdir. Lâkin dişsiz hayvan dişli hayvan gibi yayılıp karnını doyurur ise caiz olur.
Deli hayvan karnını doyuramazsa kurban etmek caiz olmaz.
Ölmek üzere olan hayvanı kurban etmek caiz olmaz.
Kulağının biri dibinden kesilen yahut doğduğunda bir kulağı olmayan hayvanı kurban etmek caiz olmaz. Kulak ve kuyruk çok kısa olur ve gözünün görmesi çok azalırsa kurban caiz olmaz.
Emânet almış olduğu hayvanı kendisi için kurban etmesi, rehin aldığı hayvanı kurban etmesi caiz olmaz. Almaya vekil olduğu hayvanı kendisi için kesmesi caiz olmaz.
Kocası, karısının veyahut karısı kocasının kurbanını izni olmayarak kendisi için kesse caiz olmaz. Kıymetini vererek razı etse de caiz olmaz.
|
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder