KURBAN NASIL KESİLİR?
Kurban kesmeğe niyet edilir. Besmele-i şerîfe ile "İnnî veccehtü vechiye lillezî fetara's-semâvâti ve'l-arda ha-nîfen ve mâ ene mine'l-müşrikîn" âyet-i kerîmesini ve; "Allâhümme hazâ minke ve leke. Allâhümme inne salâtî ve nüsükî ve mahyâye ve memâtî lillâhi rabbi'l-âlemîn, lâ şerîke lehû ve bizâlike ümirtü ve ene evvelu'l-müslimîn" duasını okuduktan sonra; "Allâhü ekber, Allâhü ekber, lâ ilahe illallâhü vallâhü ekber, Allâhü ekber ve lillâhi'l-hamd, Bismillâhi Allâhü ekber." deyip hemen kesilir. Kurbanın şu dört şeyi kesilir: 1. Nefes borusu. 2. Yemek borusu. 3. İki şah damarı Bu dördünü de kesmek sünnettir. Bunlardan üçünü kesse helâl olur. Deveyi gerdanından, koyun, keçi ve sığırı çene ile göğüs arasından, yumrucuk denilen kemiğin altından boğazlamak sünnettir. Kurbanı kıbleye doğru yatırıp (ön ayakları ile arka sağ ayağını) bağlayarak kesmek sünnettir. Kolaylık için sığırların dört ayağını bağlamak caizdir. Deve ayakta kesilir. Eğer hayvan kaçarsa yahut kuyuya düşüp de boynundan kesmek mümkün olmazsa, kesilmesi niyetiyle "Bismillâhi Allâhü Ekber" diyerek, bir bıçakla veya kesici bir şeyle (herhangi bir yerinden) yaralamak sureti ile öidürülse helâl olur. Eğer hayvan insana hücum ederse, kesmeye niyet ederek besmele ile öidürülse yine helâl olur.
KITA:
Göz yum cihandan, aç gözünü kendi hâline Sen göz yumub açınca bu dünyâ gelür geçer Yumma gözünü, yâr cemâlini gözle dur Kim göz yumub açınca geçer rûzgâr-ı ömr. (Şeyhü'l-İslâm İbn-i Kemâl)
|
FIKRA
Hoca, bir gün kırlardan topladığı çalı çırpıyı eşeğine yükleyip evine götürürken: “Acaba, yaş çırpı da kurusu gibi yanar mı?” diye düşünür ve şeytana uyarak çakmağını çakar ve alevi çalı çırpıya dokundurur. Aralarında kuruları da bulunan çalı çırpı hemen alev alır. Eşekte bir korku, bir telaş, huzursuzluktur başlar. Anıra anıra, çifte ata ata dört nala koşmaya başlar. Hoca da arkasından olanca gücüyle bağırır: “Aklın varsa göle koş!..” |
GÜNÜN SÖZÜ
Bana arkadaşını söyle,sana kim olduğunu söyleyeyim.
Cervantes |
YEMEK MENÜSÜ
· Sütlü soğan çorba
· Karışık ızgara
· Muz |
ÇOCUĞUNUZA İSİM
Erkek: YESAR: (Ar.) Er. 1. Varlık, zenginlik. 2. Sol, sol tarafı.
Kız: YESARET: (Ar.) Ka. 1. Kolaylık. 2. Zenginlik. |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder