KURBAN ETİNİN TAKSİMİ
Kurban etinin üçe taksîmi müstehabdır:
1. Üçte biri sadaka olarak verilir.
2. Üçte biriyle akraba ve dostlara hediye veya ziyafet verilir.
3. Üçte birini de nafakaları üzerine olan ailesine ve evlâdına yedirir.
Kurbanın etini zenginlere, fakirlere, müslüman veya gayr-i müslımlere hediye etmek veya tamamını bağışlamak caizdir.
Kurban kesen kimse ihtiyaç sahibi İse kurbanın tamamını ev halkına yedirmesi efdal ve müstehabdır.
ORTAK KESİLEN KURBANIN TAKSÎMİ
Kurban ortak kesildiğinde etini tartarak taksîm etmek ıcâ-beder. Taksîm ederken hisselerinde, et ile beraber deri, ayak, baş, ciğer veyahut yağından ve işkembesinden bir parça olursa, tahmînen taksîm caiz olur, (Kâzîhân ve diğerleri)
Ortaklardan birine veya herhangi bir kimseye etini istediği gibi taksîm edebilirsin diye vekâlet verilirse tahmînen taksim caiz olur.
Taksîm etmeden hepsi birlikte etini pişirip yeseler, caizdir.
Bir kimse kendisi, ailesi ve büyük çocukları için kurban etmek niyetiyle bir sığır alsa etini taksîm eylemek şart olmaz.
ŞEYTANDAN DAHA ŞERLİ
Allâme Fahreddîn Râzî şöyle diyor: İblis, Firavun'un kapısına geldi, kapıyj çaldı ve izin istedi. Firavun, 'Kim o?' dedi. Şeytan 'Ben İblisim. Ama sen ilah olsaydın, kapıda kimin olduğunu bilirdin.' dedi.
Bunun üzerine Firavun, dedi ki: 'Gir ey mel'ûn. Yeryüzünde senden ve benden daha şerli bir kimseyi biliyor musun?' İblis, 'Evet, hased edici. Çünkü benim bir dostum vardı, davet ettiğim her şerre icabet ederdi. Ona benim üzerimde hakkın vardır, benden bir ihtiyacını iste.' dedim. 'Komşumun bir ineği var, onu öldür.' dedi. Dedim ki: 'Buna gücüm yetmez. İstersen onun yerine sana on tane inek vereyim.' 'Hayır,' dedi. 'Ben ancak onun ineğini öldürmeni istiyorum.' Anladım ki, hased eden benden de senden de daha şerlidir.'
|
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder