TİCÂRET ÂDABI
Allâhü Teâlâ "Nice erler ki, ne ticâret, ne alım-sa-tım kendilerini Allah'ı zikretmekten ve namazı kılmaktan ve zekâtı vermekten alıkoymaz." buyurmuştur. (Nûr Sûresi, âyet 37) İnsan, ticâret ile meşgul olup, dünya kârını elde ederken âhiret sermâyesini zayi etmemelidir. Yoksa insan açık bir zarara uğrar. Ticârette niyet, helâl kazanmak, dilenmekten kurtulmak ve dünyâ azığını tahsîl ederek, âhirete vakit ayırmak olmalıdır.
Kişi pazarda da olsa kalbi ile Allâhü Jeâlâ'yı zikretmelidir. Bunun faziletine dâir birçok hadîs-i şerîften biri şudur: Resûlullâh Efendimiz (s.a.v.) "Kim çarşıya girdiği zaman Lâ ilahe illallâhü vahdehû lâ şerike leh, lehül-mülkü velehü'l-hamdü, yuhyî ve yümîtü ve hüve hayyün lâ yemût, biyedihilhayr, vehüve alâ külli şeyin kadir' derse Allâhü Teâlâ onun için bir milyon sevâb yazar, ondan bir milyon günahı siler ve onun derecesini bir milyon yükseltir." buyurmuştur.
Ticâretle meşgul olanlar muamelelerini dâima kontrol etmelidir. Zîrâ insan bütün muamelelerinden hesaba çekilecektir.
NÛRUOSMÂNİYE CÂMİİ'NİN AÇILMASI
(5 Aralık 1755/1 Rebîülevvel 1168, Cuma)
İnşaatına Sultan Birinci Mahmûd Han devrinde başlanmıştır.
Camiin temel atma merasimiyle açılışı arasında 6 sene, 10 ay, 18 gün geçmiştir. İnşâatı Sultan Üçüncü Osman ikmâl ettirip vakıflar tesis ettirmiştir. Camie hanedanın nâmına "Nûr-ı Osmaniye" ismi verilmiştir.
Tâcü't-Tevârîh müellifi Şeyhülislâm Hoca Sa'deddin Efendi'nin haremi Fatma Hâtun'ur mescidi yerine yapılan bu camiin ikişer şerefeli iki minaresi, medresesi, kütüphanesi, imareti, sebili ye çeşmesi vardır. Açılış merasiminde Üçüncü Osman cuma namazına gelmiş ve devlet erkânı, âlimlere hil'atler giydirilmiş, fakirlere sadakalar dağıtılmıştır. |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder