GIYBET NEDİR?
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) "Gıybetin ne olduğunu bilir misiniz?" buyurunca Sahabe 'Allah ve Resulü daha iyi bilir.' dediler. Buyurdu ki: 'Kardeşini, hoşlanmayacağı sözlerle yâd etmendir.' 'Dediğimi o kardeşimde gördüysem?' denildiğinde de, "Dediğin din kardeşinde varsa gıybet etmiş olursun. Şayet dediğin onda yoksa İftira etmiş olursun." buyurdu.
Hz. Âişe (r.anhâ) buyurdu ki: 'Bizim yanımıza bir kadın geldi. Yanımızdan ayrılıp gittiğinde ben boyunun kısalığına elimle işaret ettim. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) 'Gıybet ettin.' buyurdular.
15. ASRIN BÜYÜK ASTRONOMU ALİ KUŞÇU
Ali Kuşçu, Uluğ Bey'in saltanatı zamanında Semer-kand'da ilim tahsilini tamamladı. Uluğ Bey, Kâdızâde-i Rûmî, Gıyâseddîn Cemşîd, Muînüddîn Kâşî gibi âlimlerden astronomi ve matematik öğrendi.
Fâtih Sultân Mehmed Han'ın daveti üzerine geldiği İstanbul'da pek ziyâde rağbet, hürmet ve ihsanlara nail oldu. Kendisine Ayasofya müderrisliği verildi. Sultanın desteği ile nice eser te'lîfine muktedir oldu. Fâtih'in Otlukbeli seferinde sultana yoldaş oldu ve sefer esnasında "er-Risâletü'l-Fethiyye"yi yazdı. Hicrî 879 Şâbân-ı Şerîfi'nde İstanbul'da vefat etti. Kabri Eyyüb Sultan civarındadır.
Ali Kuşçu İstanbul'a geldiğinde, bütün İstanbul âlimleri onu karşıladılar. Aralarında İstanbul Kadısı Hocazâ-de de vardı. Bir vakit sohbetten sonra Seyyid Şerîf Cür-cânî ile Allâme Teftâzânî (r. aleyhimâ) arasındaki münazaradan bahis açıldı. Ali Kuşçu "Ben o mecliste hâzır idim." dedikten sonra Allâme Teftâzânî tarafını tercîh ettiğini söyledi. Hocazâde "Efendim, biz dahi o mecliste idik. Seyyid Şerîf Hazretlerini tercîh ettim." dedikten sonra, yazdığı haşiyedeki delîlleri arz etti. Ali Kuşçu bir vakit mütâlâa ettikten sonra Hocazâde'nin görüşünü kabul eyledi. Rahmetullâhi aleyh. |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder