ÖMER BİN ABDÜLAZÎZ (R.H.)
Emevî halifelerinin sekizincisi Ömer bin Abdülazîz; âlim faziletli ve ilmiyle amel eden bir zât idi.
İmam-ı Şafiî ve Süfyân-ı Sevrî Hazretleri: "Hulefâ (kâmil manada halîfeler) beştir: Ebu Bekir Ömer Osman, Al. ve Ömer ibni Abdülazîz'dir." (r.anhüm) buyurdu. İki sene beş av devam eden hilâfetinde nice sünnetleri ihya ve yıllardan beri yerleşmiş olan kötü bid'atleri imha etmiştir. Bu sebeple devri, dö'rt halifenin hilâfetlerinden sayılmıştır. İmam Bakır bin Zeynelâbidîn (r.anhüm) Hazretleri de: "Her kavmin bir necîbi; soylusu, asîli vardır. Umeyyeogul-larının necîbi de Ömer bin Abdülazîz'dir ve kıyamette o, yalnız başına bir ümmet olarak diriltilecektir." diye buyurdu. Ömer bin Abdülazîz Hazretleri, Hulefâ-yı Râşidîn tarzında ve dedesi Ömer bin Hattâb (r.a.) tavrında işe başladı. I k hutbesinde Cenâb-ı Hakk'a hamd ü senadan sonra şöyle buyurdu- "Muhakkak Muhammed Mustafa'dan (s.a.v.) sonra peyaamber, ona indirilen Kurân-ı Kerîm'den sonra kitap yoktur. Allâhü Teâlâ'n.n helâl kıldığı, kıyamet gününe kadar helâl; haram kıldığı da kıyamet gününe kadar haramdır Biliniz ki ben ancak dînin hükümlerini infaz ediciyim Bid'atlere uyan değil, Resûlullâh ve Ashabına uyanlardanım. Allah'a isyan olan hiçbir işte onun mahlukuna itaat edilmez. Sizin en hayırlınız değil iken Allahu Teala beni sizin yükünüze hamal kıldı.
Ey insanlar! Bize arkadaşlık edecek olan kimse beş şartla yaklaşsın: "Bize hâlini arz edemeyecek olanların na-hni arz ve ifâde etmek, hayırlı işlerde bize yardımcı olmak, devamlı hayra yönlendirmek, kimse hakkında gıybet etmemek, dine ve dünyâsına faydasız şeyler ile meşgul olmamak. Yoksa bize yaklaşmasın."
SAFERU'L-HAYR
Bu hayırlı ayın son çarşamba gecesi veya günü (bu gece ve gündüzü), semavî ve arazî âfetlerden muhafaza olunmak için, iki rek'at namaz kılınır. Her rekatte 1 Fatiha 11 İhlâs-ı şerîf okunur. Namazdan sonra da en az 11 istiğfar ve 11 Salât-ı Münciye okunup duâ edilir. (Dua ve İbâdetler, Fazilet Neşriyat)
|
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder