EN HAYIRLI AMEL: NAMAZ
Âyet-i kerîmede -meâlen- "...Kalpleriniz sükûnet bulduğu vakit namazı tam erkânlyle edâ edin. Çünkü namaz mü'mlnler üzerine muayyen vakitlerle yazılmış bir farzdır." (Nisa sûresi, âyet 103) buyuruldu. Yani, 'namazı şartları, erkânı, vâcibleri, sünnetleri, müstehabları ve âdabından hiçbirisini ihmal etmeksizin edâ edin* demektir.
Abdullah bin Mesûd (r.a.) buyurdu ki; "Resûlullâh Efen-dimiz'e (s.a.v.) 'Hangi amel Allah'a daha sevimlidir?' diye sordum. 'Vaktinde edâ olunan namazdır.' buyurdular. 'Sonra hangisidir?' dedim, 'Ana babaya iyilikte bulunmak.' buyurdular. 'Sonra hangisidir?' dedim, 'Allah yolunda cihâddır.' buyurdular.
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular ki;
"Kul, büyük günâh işlemediği müddetçe; beş vakit namaz, cumadan sonraki cumaya kadar, Ramazândan
sonraki Ramazân'a kadar aralarındaki (küçük) günâhlara keffârettîr."
"Allâhü Teâlâ kullarına tevhîdden sonra namazdandaha sevimli bir şeyi farz kılmadı. Eğer namazdan daha
sevimlisi olaydı, melekler onunla İbâdet ederlerdi. Halbuki meleklerin bazısı rükû, bazısı secde etmekte, bazı
sı kıyamda ve bazısı da ka'dededlrler."
"Namaz en faziletli ameldir. Kimin çok kılmağa kudreti olursa onu çoğaltsın." buyurdular.
Namaz en hayırlı ameldir. Zîrâ onun evveli gizli ve aşikâr her nevi temizliktir. Sonra bütün himmet ve dikkat toplanır, namaza niyet ile kalb mâsivallâh (Allah'tan başka her şey)den temizlenir. Sonra ellerin kaldırılması, Allâh'dan başka düşüncelerden alâkayı kesmenin alâmetidir. Namazın ilk zikri Allah'ı ta'zîmin en güzel sureti olan tekbîr (Allâhü Ekber) demektir. Sonra onun kelâmı Kur'ân-ı Kerîm'i okumaktır. Vücûdu, Allâhü Teâlâ'nın azametinden heybet, korku, tevazu, huzû ve huşu kaplar.
Rükû ve secde, mü'minin kalbindeki ta'zimi bedeni ile ifâde etmesi ve zikirleriyle onu tenzîh etmesidir. Sonra her harekette alınan tekbîr, Allâhü Teâlâ'nın şöyle hakîr bir kulun böyle bir ibâdeti ile hakkı ödenmekten yüce ve büyük olduğuna işarettir.
İşte bunların tamâmı Allâhü Teâlâ'yı en iyi ta'zîmdir ki ibâdetlerden sâdece namazda vardır. |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder