TEMBELLİK
Peygamber Efendimiz (s.a.v.), tembellikten Allah'a sığınmış: "Allah'ım, tembellikten ve aşırı yaşlılıktan sana sığınırım." buyurmuşlardır. Tembellik; gücü kudreti olmakta beraber yapması gereken şeyi te'hir etmek, geciktirmek veya hayırlı şeylere teşebbüs etmemektir.
Hz. Enes (r.a.)'ın rivayet ettiği bir hadîs-i şerîfte ise şöyle buyurulmuştur: "Allah'ım, acizlikten ve tembellikten sana sığınırım."
Tembelliğin tedavisi; gayretli ve çalışkan kimselerle arkadaşlık etmek, tembellerden uzak durmaktır.
Tembellik; fâsıklarla, yağcılarla ve dinde zayıf olanlarla arkadaşlık etmekten uzak durmakla da tedavi edilebilir.
Bir kişiyi bilmek için, onun arkadaşına bak. Çünkü arkadaş, arkadaşına uyar. Eğer hayırlı bir kimse ise ona hemen yaklaş, hidâyete erersin. Eğer şerli ise ondan hemen uzaklaş. Allâhü Teâlâ şöyle buyurmaktadır: "...O kimseye itaat etme (uyma) ki kalbini zikrimizden gafil bırakmışız, nevasının (keyfinin) ardına düşmüş ve işi, haddini aşmak olmuştur/' (Kehf sûresi, âyet 28) Çünkü onların hali insana sirayet eder.
Tembellerle arkadaşlık etme, çünkü nice iyi ahlâklılar ahlâkı bozuk olanlarla arkadaşlık yüzünden bozulmuştur. Tıpkı bir ateş korunun küle konulduğu zaman sönmesi gibi akıllı akılsızın yanında sür'atle bozulur.
Resûlullâh Efendimiz (s.a.v.) bir hadîs-i şerîfte şöyle buyurdular: "Kuvvetli mü'min, zayıf mü'minden hayırlıdır." Zayıflık, tâatte, amelde kuvvetli ve dînde salâbet (metanet ye kuvvet) sahibi olanlarla arkadaşlık ederek tedavi edilir.
SULTAN DÖRDÜNCÜ MEHMED HAN'IN CÜLUSU
Sultan Dördüncü Mehmed Han, on dokuzuncu Osmanlı sultanı ve seksen üçüncü İslâm halîfesidir. Sultan İbrahim Han'ın oğlu olup, 1/2 Ocak 1642'de.Hadîce Turhan Sultan'dan İstanbul'da dünyâya geldi. Imâm-ı Sânı Yûsuf Efendi, Şâmî Hüseyin Efendi ve .diğer kıymetli hocalardan ders alarak yetiştirildi. Sultan İbrahim Han'ın âsîler tarafından tahttan indirilmesi üzerine 8 Ağustos 1648'de yedi yaşında sultan oldu.
|
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder