HACCIN KISIMLARI
Hac, hükmü itibariyle üç kısımdır; Farz hac: Kendisinde haccın şartları bulunan kimselerin, ömürlerinde bir defa yapmaları îcâbeden hacdır. Vâclb hac: Bir kimsenin nezrederek (adayarak) üzerine vâcib kıldığı hacdır. Başlandıktan sonra bozulan nafile haccın kazası da vâcibtir.
Nafile hac: Farz ve vâcib olan hac edâ edildikten sonra ikinci veya daha fazla yapılan hac nafiledir. Üzerine hac farz olmayan çocuğun veya kölenin yapacağı hac da nafiledir.
Farz, vâcib yahut nafile hac yapılışı itibarile üç türlüdür: Hacc-ı ifrâd: Hac mevsiminde umresiz olarak yapılan hacdır.
Hacc-ı temettü: Aynı senenin hac aylarında umre ve haccı ayrı ayrı ihramlarla edâ etmektir. Temettü haccına niyet eden kimse dilediği zaman bir Mekkeli gibi umre yapabilir. Şükür kurbanı kesmesi vaciptir. Hacc-ı temettü, hacc-ı ifrâddan efdaldir.
Hacc-ı kıran: Bir ihramla umre ve haccı beraber yapmaktır Hacc-ı temettûde olduğu gibi şükür kurbanı kesmesi vaciptir. Hacc-ı kıran, hacc-ı ifrâd ve hacc-ı temet-tûdan efdaldir. Hacc-ı kıran ve hacc-ı temettü afaki olanlar (Mikât hâricinden Mekke'ye gelenler) içindir. Haccın farz olmasının şartları: 1- Müslüman olmak, 2-Haccın farz olduğunu bilmek, 3-Bâliö (ergin) olmak, 4- Akıllı olmak, 5- Hür olmak, 6- Nafakaya ve vâsıtaya muktedir olmak, 7- Vakit (hac ayları), 8- Hacca gidip dönünceye kadar bakmakla mükellef olduğu kimselerin, geçimlerini sağlayacak imkânı ve gidiş geliş süresi içinde yol masrafı ile aile fertlerinin geçimini temin etmiş olmak.
Haccın farz olması için zekâtta olduğu gibi belli bir nisâb yoktur.
Haccın edasının farz olmasının şartı beştir: 1- Sıhhatli olmak, 2- Yol emniyeti olmak, 3- Hacca gitmeğe (Hapislik gibi) bir manî olmamak, 4- Kadınların yanında kocası veya güvenilir bir mahremi bulunmak, 5- Kadınlar iddet bekliyor olmamak. (Hac Rehberi, Fazilet Neşriyat) |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder