ÇOCUKLARA İSİM KOYMAK VE HELÂL YEDİRMEK
Ana baba, çocuğuna güzel isim koymalıdır. Çünkü kıyamet günü çocuk kendi ismi ve babasının ismiyle çağrılacaktır. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) "Allâhü Teâlâ'ya en sevimli olan isim, Abdullah ve Abdurrah-mân'dır." buyurmuştur.
Peygamber Efendimiz (s.a.v.), çirkin isimleri güzel isimlerle değiştirirdi. Peygamberlerin veya meleklerin ismini taşıyan çocuğa lanet etmek, sövmek ve ona hakaret etmek caiz olmaz. Ancak o isimle isimlenen şahsın ismini söylemeden kendisine 'sen söylesin, sen böylesin1 denilebilir.
Muhammed isimli çocuğa hürmet edilir. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) "Çocuğu Muhammed diye isimlendirdiğiniz zaman ona ikramda bulunun, mecliste ona yer verin ve ona karşı asık suratlı olmayın." buyurmuştur. Bu saygı, o kimsenin Peygamber Efendimizle (s.a.v.) aynı ismi taşımasındandır.
Ecdadımız Peygamber Efendimiz'in (s.a.v.) mübarek ismini vermek istediklerinde saygısızlıklara fırsat vermemek için çocuklarına Mehmed diye isim vermişlerdir.
Ana babanın çocuklarını, doğdukları zaman sağ kulağına ezan, sol kulağına kamet okuyup en güzel isimle isimlendirmeleri, mâlî imkânı varsa kız çocuk için bir, erkek çocuk için iki kurban kesmeleri, aklı erdiği zaman Kur'ân-ı Kerîm öğretmeleri, ibâdetleri, farzları, sünnetleri ve dinin diğer âdâblarını öğretmeleri çocuğun anne babası üzerindeki haklarındandır.
Çocukları helâl ve temiz rızık ile beslemek, vakit geldiği zaman onları evlendirmek, ana babanın vazîfelerin-dendir. Şayet evlendirmediği çocuk bir günah işlerse günah ana babasınadır.
Hâsılı, çocuk ana babasına Allah'ın İslâm fıtratı üzerine tertemiz bir emânetidir. Ana baba da emâneti aynı şekilde tertemiz iade etmelidir. Çocuğun dînini ve ırzını koruma hususunda mesuliyetten kurtulmak için bütün gayretini sarf etmelidir.
|
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder