ANA BABA HAKKINA DÂİR
Ebû Sa'd es-Sâidî (r.a.) 'Biz Resûlullah'ın (s.a.v.) yanında iken Benî Seleme'den birisi geldi. Dedi ki 'Yâ Re-sûlallâh, vefat ettikten sonra benim anam babam için yapabileceğim iyilik var mı?' Resûlullah (s.a.v.) Evet, var' buyurdu; 'Cenaze namazlarını kılman, onlar için İstiğfar etmen, sözlerini yerine getirmen, arkadaşlarına ikramda bulunman ve akrabalarını ziyaret etmen.'
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurdular:
"Babasını kabrinde ziyaret etmek isteyen, babasının dostlarını ziyaret etsin. Ana babası hayatta İken onlara iyilik etmeyen, onlar için istiğfar etsin, onlar İçin sadaka versin. Böylece o kimse ana babasına iyilik edenlerden yazılır."
"Kim ana babasının veya onlardan birinin kabrini her cuma günü bir defa ziyaret ederse günahları bağışlanır ve ana babasına iyilik yapanlardan yazılır."
Kabirdeki ölü, denizde boğulmak üzere iken yardım isteyen biri gibidir. Babasından, annesinden, kardeşinden veya arkadaşından kendisine gelecek duayı bekler. Dualar kendine ulaşınca, dünyâ ve içindekilerin kendisinin olmasından daha çok sevinir.
Muhakkak Allâhü Teâiâ, yeryüzündekilerin duasından dolayı kabirlerdekilere dağlar kadar rahmet verir. Dirilerin ölülere hediyeleri, duâ ve istiğfardır."
Behz bin Hakem'in dedesi diyor ki:
Resûlullah'a (s.a.v.) 'İlk önce kime iyilik yapayım?' diye sordum. 'Anana' buyurdu. 'Sonra kime?' dedim. Yine 'Anana' diye buyurdu. 'Sonra kime?' dedim. Yine 'Anana' buyurdu. 'Sonra kime?' diye sorunca, 'Babana' buyurdu. "Sonra yakınlık derecesine göre akrabalarına." buyurdu.
KITA:
Erenlerin sohbeti
Artırır muhabbeti
Câhilleri sohbetten
Her dem süresim gelir. (Yunus Emre)
|
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder