"NAZAR HAKTIR"
Nazardan Allâhü Teâlâ'ya sığınmalıdır. Resûlullâh Efendimiz (s.a.v.) buyurmuştur ki: "Kendisinin veya kardeşinin bir şeyi bir kimsenin hoşuna gidince bereketle dua etsin. Çünkü nazar değmesi hakdır."
Bizde "Mâşâallah, Tebârekellâh" denilmesi âdettir.
Bir hadîsi şerîfte de: "Her kim hoşuna giden bir şeyi görünce "Mâ şâallâh, lâ kuvvete illâ billâh" derse o şeye nazar (göz değmesi) zarar vermez."
diye buyurulmuştur.
Nazar değmesin diye çocukların elbisesine boncuk işlenmesi, nazarlıklar takılması caiz değildir. Bunlar câ-hiliyyet devrine âid bir âdettir.
Fakat ekin tarlalarında, bostanlarda birer değnek üzerine hayvan kafası takılmasında bir mahzur yoktur. Bunlar, hem birer korkuluktur; bazı zararlı kuşların, hayvanların buralara gelip sokulmalarına mâni olur, hem de göz değmemesine bir sebep olabilir. Çünkü "İsâbet-i ayn" denilen göz değmesi çok kere vâki'dir. İnsana da, hayvana da, mala da değebilir. Öyle olunca tarlaya, bostana bakacak kimselerin gözleri ilk evvel bu yüksek korkuluklara dokunur. Artık ondan sonra ekinlere ve-sâireye dokunmasında bir zarar kalmayabilir.
TRAFİK KAİDELERİ
• Uzun yolda seyahat ederken sürücü dakikada bir, birkaç saniye için aynalardan gerisini kollamalıdır. Trafiğin yoğun olduğu hallerde bu daha sık yapılmalıdır.
• Fren yaparken göz ucu ile aynadan arkadaki trafik kontrol edilmeli, önünde kısalmakta olan mesafeyi doğru değerlendirmeli ve geriden yaklaşan aracın durup duramayacağını hesaplamalıdır.
• İki yan aynası ve dikiz aynası ile önündeki yolu, solunu ve sağını, arkasını, otomobilin göstergelerini sık sık kontrol eden sürücü, hem hızını ayarlamış hem de devamlı bir göz jimnastiği yapmış olur. Bu hareketler uyuklamaya ve uyuşukluğa karşı faydalıdır.
|
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder