FAYDALI İLİM NEDİR?.
İmâm-ı Gazâlî hazretleri buyurdu:
Ey oğul, Allâhü Teâlâ'ya karşı muamelen, seni kızdırmayan, canını sıkmayan ve hareketinden memnun kaldığın kölenin muamelesi gibi olsun. Kölenin, senin için yapmasına razı olmadığın bir işi, gerçek efendin olan Allah'a karşı yapma.
İnsanlara, onların sana yapmalarını arzu ettiğin gibi muamele et. Zira kendisi için sevdiğini başkaları için de sevmedikçe kişinin îmânı kemâle ermez.
Lâyık olan, okuduğun ilimler kalbini düzeltip ahlâkını güzelleştiren ilimlerden olmalıdır. Meselâ ömründen ancak bir hafta kaldığını bilsen böyle olmayan ilimleri terk eder; hemen kalbini yoklar, kendini kötü huylardan temizler, Allâhü Teâlâ'ya kulluk ile meşgul olur, güzel huylarla bezenmeğe gayret edersin. Halbuki insanın her girdiği gün veya gece ölmesi mümkündür. Buna göre seçtiğin ilimler de maneviyâtını düzelten ilimlerden olmalıdır.
Evlâdım, sana başka bir sözüm daha var, selâmetin için şu öğüdümü dinle ve tut:
Eğer sultanın seni ziyaret edeceğini öğrenşen, iyi bilirim ki, her şeyi bırakır ve hemen sultanın gözüne ilişecek her şeyin temizliğiyle uğraşırsın. İşte işaret ettiğim şeyi iyi düşün. Çünkü sen anlayışlısın; akıllı kimseye bir söz yeter. Peygamber Efendimiz, "Doğrusu Allâhü Teâlâ sizin dış görünüşünüze ve amellerinize bakmaz, ancak kalplerinize ve niyetlerinize bakar." buyurmuştur.
Kalp ilmi, farz-ı ayındır. Diğer bilgiler ise -Allâhü Tealâ'nın farz kıldıklarını yapacak kadarı hâriç- farz-ı kifâyedir. Yâni bâzı kimselerin bunları bilmesi yeter. Allah seni faydalı ilim öğrenmeye muvaffak kılsın.
Benzer erbâb-ı riyanın hâli ol kâşaneye: İç yüzü vîrân, dışı mâmur şeklin gösterir.
(Esad Muhlis Paşa)
Riyakârların hâli, dışından bakımlı görünen fakat içi viran köşke benzer.
|
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder