SABREDENLERİN MÜKÂFATI
Hayvanların aklı yoktur ama şehvetleri vardır. Meleklerin aklı var, şehvetleri yoktur. İnsanlarda her ikisi de vardır. Sabır; aklın şehvete mukavemet etmesi(karşı durması)dır. Allâhü Teâlâ (meâlen): "Şüphe yok ki, sabredenler için mükâfatları hesapsız olarak ödenecektir." buyurmuştur. (Zümer Sûresi, âyet 10)
Resûlullâh (s.a.v.) Efendimiz şöyle buyurdular:
"Kıyamet gününde namaz, sadaka ve hac için mizanlar kurulur, onların ecirleri tartılır. Belâ ehli için mî-zan kurulmaz, bilakis onların üzerine ecirler dökülür de dökülür. Öyle ki, dünyâda afiyette olanlar, belâya uğrayanların nail oldukları faziletten dolayı, vücutlarının makaslarla doğranmış olmasını temennî ederler."
"Kim günâha (düşm.emek için) sabrederse onun için üç yüz derece vardır. İki derece arası gök ile yer arası
Kim tâata, (ibâdette) karşılaşılan sıkıntılara) sabrederse onun için altı yüz derece vardır. İki derece arası yer ile gök arası kadardır.
Kim musibete (belâya) Karşı sabrederse onun için dokuz yüz derece vardır. İki derece arası arş İle yer arası kadardır." Şu âyet-i kerîmede buna işaret olunmuştur. Meali: "Ve sana gelen musibete sabreyle." (Lokman Sûresi, âyet 17)
Bir hadîs-i şerîfte şöyle buyuruldu: "Kim malında veya canında bir musibete (belâya) uğrar ve onu gizli tutarak hiç kimseye şikâyette bulunmazsa, onu mağfiret etmek Allâhü Teâlâ üzerine bir hak olur."
"Şüphesiz cennette birtakım köşkler vardır ki onların üstlerinde ne asıldıkları bir şey, ne de altlarında da direkler vardır." Dediler ki: Yâ Resûlallâh! Oraya girecek olanlar nasıl girerler? Buyurdu ki: "Kuşlar gibi uçarak girerler." Şöyle denildi: "Yâ Resûlallâh! Bu köşkler kimin içindir." Buyurdu ki: "Onlar, hastalıklara, ağrılara ve belalara uğrayanlar içindir." |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder