MEDÎNE-İ MÜNEVVERE'NİN FAZİLETİ
Yeryüzünde Mekke-i Mükerreme'den sonra Medîne-i Münevvere'den daha faziletli bir yer yoktur. Resûlullâh (s.a.v.) Efendimiz şöyle buyurdular: "Benim şu mescidimde kılınan bir namaz, Mescid-i Haram hâriç diğer mescidlerde kılınan bin namazdan daha hayırlıdır."
Medîne-i Münevvere'den sonra en hayırlı yer Kudüs-i Şeriftir. Resûlullâh (s.a.v.) "Oradaki bir namazın mukabili (karşılığı) beş yüz mislidir." buyurdu.
İbn Abbâs (r.a.)'dan rivayet olundu ki: Resûlullâh (s.a.v.) şöyle buyurdu: "Medîne mescidinde bir namaz on bin, Mescid-i Aksâ'da bir namaz bin, Mescid-i Ha-ram'da bir namaz ise yüz bin namaza muâdildir."
KİBİRLİLERİN AZABI
Enes bin Mâlik (r.a.)'ın rivayet ettiği bir hadîs-i şerîfte şöyle buyurulmuştur: "Cehennemde tabutlar vardır. İçine kibirlenenler konulur ve onların üzerine (hiç kimseyi görmesinler ve hiç kimse de onları görmesin diye) kilitlenir." Böyle daraltılarak onların cehennemde azapları şiddetlenir.
Amr bin Şuayb (r.a.)'ın rivayet ettiği hadîs-i şerîfte de şöyle buyurulmuştur: "Kibirlenenler kıyamet gününde küçük karınca gibi adamlar suretinde yaratılırlar. Onları her yerden zillet kuşatır. Cehennemde Bûles denen bir hapishaneye götürülürler. Cehennem ateşi onları kuşatır. Cehennem ehlinin bedenlerinden çıkan usareden (kan, irin...) içerler."
Kibirlilerin âhirette insan suretinde fakat küçük karınca kadar olmaları, onları amellerine uygun olarak zilletle ve hakaretle cezalandırmak içindir.
Abdullah bin Selâm (r.a.) bir gün çarşıda sırtında bir yük odun olduğu hâlde yürüyordu. Ona, 'Bunu yapmaya seni ne sevk etti? Hâlbuki Allah seni bundan zengin kılmıştır.', denildi. O şöyle cevap verdi: Kibri defetmek istedim. Resûlullâh'ın (s.a.v.); "Kalbinde hardal tanesi kadar kibir olan kimse (azap görmeden ve rezil olmadan) cennete giremez." buyurduğunu işittim. |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder