FUZÛLÎ KONUŞMANIN ZARARLARI
Faydası olmayan şeyleri konuşarak vakit zayi edilmemelidir. İnsan ömrünü nerede harcadığından hesaba çekilecektir. Zîrâ o hayırlı olanı kötü olan ile değiştirmiş olur. Çünkü boşa geçirdiği zamanlarda Allâhü Teâlâ'yı zikret-seydi veya sükût edip tefekkür ile meşgul olsaydı elbette büyük derecelere nail olurdu.
Resûlullâh (s.a.v.) buyurdular ki; "Kişinin mâlâyânîyi (faydasız şeyleri) terk etmesi, onun müslümanlığmın güzelliğindendir."
Fazla konuşmak, tekrarında fayda olmayan şeyleri tekrar etmek ve lüzumundan fazla konuşmaktır. Resûlullâh (s.a.v.) buyurdular ki: "Dilini fazla konuşmaktan tutan ve malının fazlasını infâk eden kimseye müjdeler olsun."
Bilâl bin Haris (r.a.), Resûlullâh (s.a.v.)'in şöyle buyurduğunu rivayet eder:
"Bir kimse ulaşacağı makamı düşünmeden Allah'ın razı olduğu bir kelimeyi konuşur, Allah onun için bu konuşmasına mukabil Allah'a kavuşacağı güne kadar rızâsını yazar. Bir kimse ulaşacağı makamı düşünmeden Allah'ın gazaplandığı bir kelimeyi konuşur ve Allah ona kıyamete kadar gazabını yazar."
Tâbiîn'in büyüklerinden Hz. Alkame (r.a.) şöyle derdi: Nice söylenecek söz ve hadîs-i şerîf var ama Bilâl bin Hâris'in rivayet ettiği (yukarıdaki) hadîs-i şerîf beni ondan men etti.
HANGİSİ DAHA FAZİLETLİ
Abdullah bin Mübarek (r.h.) anlajyor:
İmâm-ı Azam Ebû Hanîfe'ye, hocalarından Alkame mi yoksa Esved bin Yezîd en-Neha'î mi (r.aleyhimâ) daha fazîletlidir?" diye sordular, o:
"Ben onlara duâ ile tazîmden âJz iken nasıl olur da hangisinin daha üstün olduğunu söyleyebilirim." buyurdu.
|
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder