İLMİHAL: NAMAZA GİRİŞ
Namaz kılacak kimse, önce üzerinde ve namaz kılacağı yerde, namazın sahih olmasına engel olacak pislik cinsinden bir şeyin bulunmamasına dikkat eder.
Abdest alır, kıbleye döner. Kendini dünya düşüncele» rinden mümkün mertebe çeker. Allah'ın manevî huzurunda olduğunu hatırından çıkarmaz. Kılacağı namaza kalbi ile niyet eder.
Meselâ kılacağı sabah namazının sünneti ise,
"Niyet ettim Allah rızâsı için bugünkü sabah namazının sünnetini kılmaya." diye kalben niyet eder.
Şayet farzını kılacaksa: "Niyet ettim Allah rızâsı için bu günkü sabah namazının farzını kılmaya" diye kalben niyet eder.
Eğer nafile namaz kılacaksa, "Niyet ettim Allah rızâsı için namaz klimaya." diye kalben niyet eder.
Sonra iki elini, parmaklarını açık tutarak ve kıble tarafına döndürerek baş parmaklarını kulaklarının yumuşağına değecek kadar kaldırıp iftitah tekbirini alır. Yâni "Allâhü ekber" der. Kadınlar tekbir alırken ellerini, parmak uçları omuzları hizasına gelecek şekilde kaldırırlar.
Sonra erkekler sağ elinin içini sol elinin üzerine, (serçe parmak İle baş parmak sol elin bileğini kavrayacak şekildi) koyarak ellerini göbek altına bağlar.
Kadınlar, sağ eli sol elin üzerinde göğüslerinin üzerine koyarlar. Sözler secde yerine bakar.
BİR BALIĞIN TAZELİĞİ NASIL ANLAŞILIR?
Taze balığın gözleri parlak, solungaçları oanlı ve kırmızı, pulları derisine yapışık, eti sıkı ve sert olur. Başından tutup kaldırılınca dimdik durur.
Pişirme esnasında di tazeliği anlaşılır. Balık pişirildiği sırada kuyruğu haviyi kalkar, gövdesinde kıvrılma v§ çatlamalar oluşuyorsa tizidir,
|
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder