AKÎKA KURBANI
Yeni doğan çocuğun başındaki tüylere 'akîka' ismi verilir. Çocuk için Cenâb-ı Hakk'a şükür olarak kesilen kurbana da 'akîka kurbanı' denir.
Akîka kurbanı kesmek müstehabdır. Akîka kurbanı çocuğun doğduğu günden itibaren kesilebilir. Yedinci günü kesmek efdaldir.
Kurban olmaya elverişli bir hayvan akîkaya da yeterli olur. Erkek ve kız çocuğu için birer kurban kesiJebilir. Erkek çocuk için iki kurban kesilmesi de uygundur.
Akîka kurbanı kesilirken anası yahut babası "Yâ Rab-be'l-âlemin, bu benim çocuğumun akîkasıdır. Onun cehennem ateşinden kurtuluş fidyesi olsun." diye duâ eder.
Vaktiyle akîka kurbanı kesilmemiş olan kimse kendi nâmına bir kurban kesebilir. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) Hazretleri, Allâhü Teâlâ'nın emri ile peygamberliğini ilân etmesinden sonra kendileri için ve iki torunlarının doğumlarında onlar için akîka kesmişlerdir.
Akîka kurbanının kemikleri, çocuğun sağlık ve selâmetine bir hayır dileği olsun diye kırılmayıp ek yerlerinden ayrılabilir veya çocuğun mütevazı olmasına ye kötü huylardan korunması bir temennîsi ile kırılabilir. İkisi de müstehap görülmüştür.
Akîka kurbanının etinden sahibi yiyebilir, başkalarına yedirebilir ve etin bir kısmını, tamamını veya kurbanın kendisini bağışlayabilir.
Çocuklar Allah'ın lütfudur. Bu kurbanlar da o lûtfa karşı birer şükran ifadesidir.
SAĞLIK: BURUN KANAMASI
Burun kanamaları, hassas kan damarlarıyla kaplı olan ve burun deliklerini ayıran kıkırdakta görülür. Daha derinde olan ve durdurulması zor olan kanamalarda, baş geriye eğilmeden dik olarak oturmak veya ayakta durmak gerekir. Dik olmak, kanın burun damarlarına akışını yavaşlatır. Burun, baş ve işaret parmağıyla sıkılır ve ağızdan nefes alınır. Bu şekilde 5-10 dakika devam edilir. Kanama durdurulamazsa âcil tıbbî yardım istenir.
|
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder