BÖYLE SUÂLE BÖYLE CEVAP
Osmanlı Devleti'nin en kuvvetli olduğu yıllarda, 46 yıl gibi en uzun padişahlık yapan ve Avrupalıların "Muhteşem Süleyman”
lakabıyla andıkları Kanuni Sultan Süleyman Han, “Muhibbi” mahlası ile çok güzel şiirler de yazmıştır. Şiirlerinden bir kısmı toplanmıştır.
Bir gün, saray bahçesindeki ağaçların karıncalar tarafından istila edildiğini görüp, karıncaların öldürülmesi hususunda, zamanın Şeyhülislâmı olan Zenbilli Ali Efendi'den fetva ister. Suâli şiir şeklinde olup, şöyledir:
"Dırahta ger zarar etse karınca, Günah mıdır acep ânı kırınca."
Zenbilli Ali Efendi de, bu zarif suâle yine şiirle cevap verip, suâl kâğıdının altına şu beyti yazar:
Yarın Hakkın djvanına varınca, Süleyman'dan hakkın alır karınca
CUMHURİYETİN İLANI
29 Ekim 1923'de cumhuriyet ilan edildi. 23 Nisan 1920'den beri Büyük Millet Meclisi, ülkeyi idare etmekteydi. Ancak devletin idare şeklinin ismi konmamıştı. 28 Ekim akşamı Mustafa Kemâl, İsmet İnönü ile birlikte Çankaya Köşkü'nde cumhuriyetin esaslarını belirten bir tasan ha zırladı. Ertesi günkü Meclis toplantısında saat 23.30'da cumhuriyet ilan edilerek Mustafa Kemâl cumhurbaşkanlığına seçildi.
KIZILAY HAFTASI
29 Ekim ile 4 Kasım arası Kızılay Haftası olarak kutlanır. Kızılay. Os-manlı Hilâl-i Ahmer Cemiyeti adıyla, 11 Haziran 1868de kuruldu. Cumhuriyet'in ilanından sonra, Türkiye Hilâl-i Ahmer Cemiyeti, 1935 yılında da Türkiye Kızılay Derneği ismini almıştır.
|
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder