TEFSİR:.... BÂZI AİLE VE EVLÂDIN DÜŞMANLIĞI
Mekkelilerden müslüman olanlar Medine'ye, Peygamber Efendimize (s.a.v.) gitmek istemişler, hanımları ve evlatları da onları bırakmak istememişlerdi. Bilâhare kalkıp Resûlullâha geldiklerinde insanların ilim ve irfan sahibi olduklarını görünce, hanımlarına ve evlatlarına bu gecikmeden dolayı düşmanlık beslemeğe başladılar. Bunun üzerine Allâhü Tealâ: "Ey îmân edenler! Haberiniz olsun ki eşlerinizden ve evlâtlarınızdan size düşman vardır. Onun için onların mahzurlarından sakının; Bununla beraber afveder, kusurlarına bakmaz, örterseniz şüphe yok ki Allah Gafurdur, Rahimdir." mealindeki Tegâbün sûresinin 14. âyetini indirdi.
Elmalılı Hamdi merhum bu âyeti şöyle tefsir etmiştir: Hanım ve evlâtlarınızdan bâzısı, size bilerek veya bil-meyşrek bir nevi düşmandır. Dünyâda kocalarına düşmanlık eden, malına, ırzına, namusuna hıyanet eden, dîninden eden, cehenneme sürükleyen nice kadınlar ve evlatlar vardır. Belki birçokları da bilmeyerek ve kötü bir maksat beslemeyerek kocalarını veya babalarını sıkıntılara ve üzüntülere düşürür ve böylelikle bir takım hayır işlerine, ibâdetlerine mâni olurlar. Bu düşmanlık hanım ve evlâd tarafından olabildiği gibi koca tarafından da olabilir.
Binâenaleyh âyet-i kerîmenin mealinin hâsılı şu olur: "Ey îmân eden erkekler, aklınız ve îmânınız ailenize düşmanlık etmemeyi îcâb ettirir. Fakat hanımlarınız ve evlâdınız içinden sizlere düşman olan, başınıza sıkıntılar çıkarmak isteyen bâzılarının da bulunabileceği muhakkaktır.
O hâlde onlara dikkat edip şerlerinden, başınıza açacakları sıkıntılardan sakınınız. Bundan dolayı hanımı seçerken dış güzelliğini, malını değil her şeyden evvel dinini, edebini, iffetini, ahlâkını aramalıdır.
Eğer -başkasının hakkını alâkadar etmeyen- dünyâ işlerindeki kusurlarını veya tevbe ettikleri dînî suçlarını affederseniz, yüzlerine vurmaz, müsamaha gösterirseniz şüb-he yok ki Allah da sizin günahlarınızı rahmetiyle affeder."
|
GÜNÜN SÖZÜ
Alkışı en sessiz karşılayan,alkışı haketmiş demektir. Emerson |
YEMEK MENÜSÜ
· Tahinli Pekmez, Kaşar Peynir
· Zeytin,Domates, Ihlamur Çayı
· Yayla Çorba |
ÇOCUĞUNUZA İSİM
Erkek: YILHAN: (Tür.) Er. - Yıl - han.
Kız: TÖZÜM: (Tür.) - Sabırlı, alçak gönüllü. - Erkek ve kadın adı olarak kullanılır. |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder