BU DÜNYÂ İMTİHAN ÂLEMİDİR
Allâhü Teâlâ kullarının hâlini ve mertebelerini kendilerine bildirmek için dünyâda bütün emir ve nehiylerini (yasaklarını) kat'î deliller ile apaçık surette haber verip rızâsının ne tarafta olduğunu bildirdi. Bu dünyânın geçici ve imtihan âlemi olduğunu beyân eyleyip, "Ey kullarım!, Sizler rızâmı kazanmaya çalışın. Rızıklarınızı ben veririm. Bana tevekkül edin. Ben sizin rızıklarınıza kefilim." diye nice âyet-i kerîmeler ile vaad buyurmuştur.
Öyle olunca kul, kulluğunu lâyıkıyla yapmalıdır. Kula lâyık olan, Allah'ın emrini yerine getirmek ve dâima onun rızâsını gözetip emrini îfâya gayret etmektir. Kul, Allah'ın kudretinde, emri altındadır. Nitekim Hz. Alî (k.v.) kendisine kader ve kaza hakkında suâl edene:
"Seni, senin dilediğin gibi değil de kendi dilediği gibi yaratan Allâhü Teâlâ, yine dilediği gibi kullanır." buyurmuşlardır.
Kula lâzım olan Mevlâ'sının rızâsıdır. O rızâ da ne ile elde edilir?
Mevlâ'sının emrini yapmak ve nehyinden, yasakladığından kaçınmak ile elde edilir. Yoksa emrini tutmayıp yasakladığından sakınmayıp, ben tam bir teslimiyetle ile teslîm oldum deyip; amelinden, ahlâkından türlü habaset meydana çıkınca "Ne yapalım, takdîrde var imiş, çâre nedir?" diye türlü günahlar işleyip sonra da takdîre bağlamak ile elde edilmez.
Cenâb-ı Hakkın bir günü vardır. O günde böyle bahane para etmez.
Hâsılı, kişiye gerek dünyâ cihetinden gerek âhiret cihetinden hatırına ne türlü şey gelirse o fikri dînin terazisine koyarak tartmalı; dîne uygun olmayan vesveseleri defetmelidir. f
BEYİT:
Hâk ol ki, Huda mertebeni eyleye âlî
Tâc-ı ser-i âlemdür o kim hâk-i kademdür. (Ruhî)
Yani: Toprak ol ki (tevazu' göster ki) Mevlâ mertebeni yükseltsin. (Büyük zâtların ayağının (tozu) toprağı (olan) âlemin baş tacı olur.
|
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder