ABDEST GÜNAHLARI TEMİZLER
Birgün Hz. Osman (r.a.) su istedi ve abdest aldı. Sonra güldü ve arkadaşlarına: "Neden güldüğümü sormayacak mısınız?" dedi. Arkadaşları: Neden güldün, ey mü'minlerin emîri? dediler.
Hz. Osman: "Resûlullâh'ın (s.a.v.) benim gibi abdest aldığını gördüm. Sonra güldü ve "Neden güldüğümü sormayacak mısınız?" buyurdu. Ashâb-ı Kiram: Neden güldünüz yâ Resûlullâh? dediler. Resûlullâh (s.a.v.): Kul (abdest almak için) yüzünü yıkarsa, Allah onun yüzüne isabet eden bütün günahları siler. Kollarını yıkadığında da ayaklarını yıkadığında da böyledir, buyurdu." demiştir.
KÂNÛNÎ SULTAN SÜLEYMAN HÂN
Osmanlı sultanlarının onuncusu ve Yavuz Sultan Se-lîm Hân'ın oğludur. 1494 yılında doğdu. Saltanatı 1520-1566 yılları arasına tesadüf eder. Sultan Süleyman Han, çıkardığı kanunlardan ve bilhassa kanun ve nizamlara gösterdiği hassasiyetten dolayı "Kânûnî" lakabıyla anılmıştır. Avrupalılar ise kendisine "Büyük Türk" ve "Muhteşem Süleyman" ismini vermişlerdir.
Saltanatının ilk yıllarında Belgrad ve Rodos gibi daha önce teşebbüs edilmesine rağmen zaptedilemeyen iki mühim yeri fethederek büyük bir cihangir olduğunu gösterdi. 1526 yılında Mohaç'ta Macar ordusunu mağlup ederek Macaristan Devleti'ne son verdi. 1529 yılında Viyana'yı kuşatarak Avrupa'yı dehşet içinde bıraktı. Doğuda ve batıda bizzat 13 sefere çıkmış, ömrü at sırtında geçmiştir. Avrupa tarafında Budapeşte, Temeşvar, Es-tergon, İstolni-Belgrad, Zigetvar gibi yerler alınırken; doğuda Irak, Libya, Cezayir, Yemen ve Habeşistan ülkeleri Osmanlı toprağı haline getirilmiştir. Barbaros Hayreddin Paşa Osmanlı hizmetine alınarak 1538'de Preveze'de Haçlı donanmasını ağır bir hezimete uğratmıştır.
Kânûnî devri Osmanlı Devleti'nin en parlak devri, en kuvvetli zamanıdır. 1566 yılında vefat etmiş, İstanbul'daki câmiinin yanına defnedilmiştir. Ebussuûd Efendi, Mimar Sinan, Şâir Bakî gibi büyük şahsiyetler onun zamanında yetişmiştir.
|
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder