KADİR GECESİ'NİN HUSUSİYETLERİ
Cenâb-ı Hakk, bâzı kıymetli şeyleri birçok'hikmetler için gizlemiştir:
Kullarının bütün ibâdet ve tâatlere rağbet etmesi için rızâsını ibâdet ve tâatlerde; büyük-küçük günahlardan kaçınmaları için gadabını günahlarda; bütün isimlerine ta'zîm edilmesi için Ism-i A'zam'ı Kur'ân-ı Kerîm'de; bütün namazların muhafazası için salât-ı vüstâyı (orta namazını), günün tamamında duâ edilmesi için cuma günündeki icabet saatini (duanın kabul edilen vaktini); hiç kimseyi hor ve hakir görmemek için velî kullarını; Ramazan'ın her gecesini ibâdet ve tâatle ihya edip daha çok sevap kazansınlar diye de Kadir Gecesi'ni gizlemiştir.
Bununla beraber Resûl-i Ekrem Efendimiz (s.a.v.) Kadir Gecesi'nin bâzı alâmetlerini bildirmiştir: O gece gökyüzü parlak ve bulutsuz olur. Hava ne soğuktur ne de sıcak, latîf olur. O gecenin sabahında güneş ziyâsız (solgun) olarak doğar.
Kadir Gecesi, içerisinde Kur'âh-ı Kerîm inzal olunan mübarek gecedir. Bu gecenin pek çok hususiyetinden birkaçı:
1- Bu gecede ibâdet (içerisinde Kadir Gecesi olmayan) bin ayda yapılan ibâdetten daha hayırlıdır. Resûlullâh Efendimiz'e, (s.a.v.) kendisinden önceki ümmetlerin ömrü gösterildi. Ümmetinin ömürlerini kısa gördü. Bunun üzerine Hz. Allah bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi'ni ihsan etti.
2- Kadir Gecesi'nde meleklerin ve ruhun inmesi.
Melekler bu gecenin esrarını görmek üzere inerek yeryüzünü doldurduğu için bu geceye darlık mânâsına olan "Kadir" ismi verilmiştir.
Resûlullâh Efendimiz (s.a.v.) buyuruyorlar ki: "Kadir Gecesi olunca Allâhü Teâlâ, Cebrail'e (a.s.) emreder. Cebrail (a.s.) yanlarında yeşil bir sancakla melekler ile yeryüzüne inip sancağı Ka'be'nin üzerine dikerler. Cebrail (a.s.) bu gece melekleri teşvik eder. Onlar da her ayakta durana, oturana, namaz kılana ve zikredene selâm verirler ve onlarla musâfaha ederler. Yaptıkları dualara âmin derler. Bu, fecir vaktine kadar devam eder."
3- Bu gece, fecir vaktine kadar selâmettir.
|
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder