KÖTÜLÜĞÜN ANASI: KİBİR, HIRS VE HASED
Tabiînden Hasan-ı Basrî buyurdular: "Kötülüğün esâsı üç şeydir: Hırs, hased ve kibir. İblisi, Hz. Adem'e^secde etmekten kibir alıkoydu. Ebedî kalma hırsı Hz. Âdem'i cennetten çıkardı. Adem aleyhisselamın oğlu Kabil'in kardeşi Habil'i öldürmesine de hased sebep oldu."
Hırs bir hastalıktır ki azı dahi zarar verir. Nice azîz kimseler vardır ki hırsı onu zelîl kılmıştır. Şehvetlerine mağlûp olup onlar yüzünden helak olmaktan sakın. Nice bir anlık şehvetler vardır ki uzun hüzünlere sebep olur.
Peygamber Efendimiz (s.a.v.), doymak bilmeyen ta-ma'dan (aç gözlülükten) ve aç gözlülüğe götüren şeylerden Allah'a sığınırdı.
Resûlullâh Efendimiz (s.a.v.) buyurdular:
"Allah'ın takdîr ettiğine rızâ göster; halkın en zengini olursun, Allah'ın sana farz kıldıklarını işle; halkın en âbidi (ibâdet edeni) olursun. Allah'ın haram kıldıklarından sakın; halkın en^vera'lısı (harama düşmemek için şüphelilerden sakınanı) olursun."
Ashâb-ı Kirâm'dan Zübeyr bin Avvâm (r.a.) bir hutbesinde buyurdu ki: "Ey insanlar, muhakkak Resûlullâh buyurmuştu: "Ey Zübeyr! Allâhü Teâlâ şöyle buyurur: İnfâk et (Allah yolunda malını ver) ki, sana infâk olunsun. Cimrilik etme, sana da cimrilik edilir. Genişlik göster ki Allâhü Teâlâ da sana bolluk gösterir. Sıkıştırma ki seni de sıkıştırırlar.
İyi bil ki Ey Zübeyr! Muhakkak Allâhü Teâlâ ihsan etmeyi sever, cimriliği sevmez; bir hurma ile de olsa cömertliği sever. Rızâsı için bir yılanı yahut akrebi öldürmekle de olsa şecaati sever.
İyi bil ki Ey Zübeyr! Muhakkak Allâhü Teâlâ'nm kulları arasında taksîm eylediği rızıklardan başka, tuttuğu bir kısım fazla mallar vardır. Onu ancak fazlından ihsan isteyenlere verir. Sizler Allah'ın fazlını talep ediniz."
"Eğer üç şey; doymak bilmeyen hırs, kendisine uyulan heyâ, kişinin kendini beğenmesi olmasaydı insanların işleri mükemmel olurdu:"
|
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder