KURBAN NİSABI
Kurban nisabı (yani, kurbanın vâcib olması için bulunması îcab eden malın miktarı): Fıtır sadakası (fitre) vâcib olacak kadar malı bulunmaktır.
Bu malın -zekât nisabında olduğu gibi- alışveriş ile artabilecek mal olması ve üzerinden bir sene geçmesi lâzım değildir.
Bir kimse kurban kesmeğe mahsus olan günlerin sonunda zengin, yani nisaba mâlik olsa derhal kurban kesmek vâcib olur.
Aslî ve zarurî ihtiyaçlar: Evi, evinin kâfi miktarda eşyası, bineceği arabası, üç türlü giyeceği -yani iş elbisesi, âdeten giydiği elbise, bayram ve benzeri günlere mahsus elbisesi- kendinin ve nafakası kendi üzerine vâcib olanların bir aylık nafakalarından fazla olarak 80,18 gr altın veya aynı kıymette başka bir şeye sahip olan kimselere kurban günlerinde kurban kesmek vâcib olur.
KURBANIN VÂCİB OLMASININ ŞARTLARI
Kendisine fitre vâcib olacak derecede zengin olan, hür ve mukîm (yolcu olmayan) erkek ve kadın Müs-lümana kurban kesmek vâcibdir.
• Hür, mukîm ve nisaba mâlik Müslümanın kendisi ve küçük çocuklarının her biri için ve vefat eden oğlu veya kızının küçük çocukları için kurban kesmesi vâcibdir.
• Müsâfir eğer mukîm iken kurbanı alıp, (yani bayramın üçüncü günü güneş batmadan önce) sefere çıkarsa, -kurban kesmek üzere bir hayvanı alması sebebiyle üzerine vâcib olduğu için- kurbanı satması caiz olmaz.
İmâm-ı Âzam ve Ebû Yûsuf Hazretlerine göre kurbanın vâcib olmasında akıl ve bulûğ (ergen olmak) şart değildir. Delinin ve henüz baliğ olmamış çocuğun mallarından babaları yahut vasîleri kurban keser ve onlara ye-dirirler. Yediklerinden artanı bunlar için (elbise gibi) kendisi ile istifâde olunan bir şey ile değiştirebilirler.
|
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder