KURBANA AİT HÜKÜMLER
Kurban, ancak kurban olmaya uygun hayvanı kesmekle edâ edilir.
Vakti içinde kurbanı kesmeyip kıymeti sadaka olarak verilse kurban edâ edilmiş olunmaz. (Vahdeti)
Zengin olan kimseler kurban kesmeyip kurbanın kesileceği vakti geçirseler kurbanın kıymetini sadaka olarak vermeleri lâzım gelir. Lâkin fakirler ve kurban nezreden (adayan) kimseler aldıkları kurbanı kesmeyip vakti geçerse kurbanın kendisini sadaka olarak vermek vâcib olur.
Fıtır sadakası (fıtra) ve kurban vâcib olduktan sonra mal zayi olsa (sahibi fakir düşse) ömrü içinde bunları edâ etmedikçe bunlar kendisinden sakıt olmaz. Ya kıymetlerini veya aynını (kurbanın kendisini) sadaka vermek vâcib olur.
Nisaba mâlik (zengin) olan çocuk için de kurban kesmek lâzımdır. (Hidâye)
Bir kimse üzerinde zekât, hac, fıtır sadakası (fitre), yemin keffâreti ve kurban borcu var iken ölümü yakın olup malının üçte birinden bunların ödenmesini vasiyyet etse malının üçte biri yeterse hepsini ödemek lâzım olur. Malının üçte biri yetmezse zekâtından başlanır; evvelâ zekâtı, sonra haccı, sonra fıtır sadakası ve bundan sonra yemin keffâreti verilir ve en sonunda -malı kalırsa- kurbanı kesilir.
ZİLHİCCE AYI İÇTİMÂİ, RU'YET VE BAŞLANGICI
Hicrî-Kamerî 1431 yılı Zilhicce ayı ictimâ'ı yarın (06 Kasım Cumartesi) Türkiye saati ile 06.52'de dir.
Ru'yet ise yarın (06 Kasım Cumartesi) Türkiye saati ile 19.53'dedir.
Hilâl'in görüldüğü yerler: Atlas okyanusunun Afrika kıtasına yakın kesimleri, Kuzey Güney Amerika kıtası ve Antartikanın güney batı sahilleri.
Hilal; Türkiye, Mısır, Fas, Cezayir, Tunus ve Arap yarımadasından asla görülemeyecektir.
Hilâlin görüldüğü günü takip eden 07 Kasım Pazar günü de Zilhicce ayının (1)'idir.
|
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder