KURBANIN FAZİLETİ
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) büyük boynuzlu çok güzel iki koçun, birisini yere yatırıp besmele çekti ve tekbir getirerek "Allah'ım! Bu Muhammed'den ve Ehl-i Beyti'm-dendir." deyip kesti. Sonra ikincisini keserken "Allah'ım! Bu da Muhammed ve ümmetindendir." dedi.
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular ki: "Allah katında günlerin en muazzamı Kurban Bayramı günüdür."
• "Kurban kesiniz ve ona iyi muamele ediniz. Çünkü bir kimse kurbanını alır, onunla kıbleye dönerse, kıyamet gününde o kurbanın kanı ve tüyü onu koruyan iki kale olur. Muhakkak surette kurbanın kanı Hz. Allah'ın muhafazasında toprağa düşer. Azıcık bir infâk (Allah rızası için harcama) sebebiyle çok mükâfata nail olursunuz."
• "Kim Kurban Bayramı gününde kesmek için kurbanına yaklaşırsa Allâhü Teâlâ'nın rahmeti de cennette ona yaklaşır, kurbanını kestiği zaman kanından akan ilk damla ile birlikte onu mağfiret eder, Allâhü Teâlâ o kurbanı kıyamet gününde mahşere kadar onun için binek kılar, derisi ve her kılı adedince ona sevap ihsan eder."
• "Gücü yeten kimsenin şefaate nail olmak niyetiyle Allah rızâsı için Peygamber Efendimiz (s.a.v.) Hazretleri'ne bir kurban kesmesi menduptur."
• "Aliyyü'l-Murtezâ (k.v.) Hazretleri biri kendisi için, biri Resûl-i Ekrem Efendimiz için olmak üzere iki koç kurban ederler ye 'Resûlullah (s.a.v.), zât-ı şerîfleri için kurban kesmeyi bana vasiyet buyurdular.' derdi."
ORTAK KESİLEN KURBANIN TAKSİMİ
Kurban, ortak kesildiğinde etini tartarak taksîm etmek îcâbeder. Taksîm ederken ortakların hisselerinde et ile beraber deri, ayak, baş, ciğer veyahut yağından ve işkembesinden bir parça olursa, tahmînen taksim caiz olur. (Kâzîhân ve diğerleri)
Ortaklardan birine veya herhangi bir kimseye 'Etini istediğin gibi taksîm edebilirsin.' diye vekâlet verilirse tahmînen taksim caiz olur.
Taksim etmeden hepsi birlikte etini pişirip yeseler, caizdir.
Bir kimse kendisi, ailesi ve büyük çocukları için kurban etmek niyetiyle bir sığır alsa etini taksim etmek şart olmaz.
|
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder