KURBAN BAYRAMI GÜNÜ MÜSTEHAB OLAN ŞEYLER
1) Namaza gitmeden misvak kullanmak.
2) Gusletmek. (Boy abdesti almak)
3) Güzel bir koku sürünmek.
4) Temiz ve helâl elbise giymek.
5) Bayram sabahı erken kalkmak.
6) Kurban Bayramında fecr-i sâdıkın doğmasından evvelki vakitten (imsaktan) bayram namazını kılıncaya kadar oruçlu gibi, orucu bozan şeylerden uzak durmak.
7) Kurbanın etinden iftar etmek. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) kurbanın ciğerinden iftar buyururlardı. (O günün ilk yemeğini kurban ciğerinden yemek müstehabdır.)
8) Mümkün ise namaza yürüyerek gitmek.
9) Namazdan sonra başka bir yoldan dönmek.
10) Neşeli olmak.
11) Çok sadaka vermek.
12) "Tekabbelallâhü minnâ ve minküm" (Allah bizden ve sizden kabul buyursun.) diyerek akraba, komşu ve sevdiklerine duâ etmek ve onlarla musâfaha etmek.
13) Kurban Bayramı namazına giderken yolda sesli tekbir getirmek.
KURBAN KESTİKTEN SONRA NE YAPILMALI?
Kurban kesildikten sonra 2 rek'at teşekkür namazı kılınır. Fâtiha'dan sonra birinci rek'atte 1 Kevser Sûresi (İnnâ a'taynâ...), ikinci rek'atte 1 İhlâs Sûresi (Kul hüvel-lâhü ehad...) okunur.
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular ki: "Kurbanınızı kestiğinizde elinizdeki bıçağı bırakın. Sonra iki rek'at namaz kıtın. Müslümanlardan hangisi bu iki rek'at namazı kılar da Allâhü Teâlâ'dan bir şey isterse Allâhü Teâlâ o kimseye elbette istediği şeyi verir."
"Yâ Rabbî! Bu koyun (sığır veya keçi) sendendir, sanadır ve rızan içindir. Lütfunla ve kereminle Halil'in İbrahim (a.s.) ve kurbanın İsmâîl (a.s.)'dan ve Habîb'in Mu-hammed'den (s.a.v.) kabul ettiğin gibi kabul et; fazlın, lütfün ye kereminle yâ Ekrame'l-EkramînL" diye duâ edilir, dînî ve dünyevî hacetler istenir.
|
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder