BAZI İNSANLAR HARAMDAN ZEVK ALIR
Hz. Ali (k.v.), bir adama katırını emânet edip mescide girdi. Adam katırın yularını alıp gitti.
Hz. Ali, o adama vermek üzere iki dirhem hazırlayıp mescitten çıkınca katırın başıboş dolaşmakta olduğunu gördü. Ona binip gitti. Kölesine çarşıdan yeni bir yular almak üzere iki dirhem verdi. Kölesi çarşıda o yuları hırsızdan iki dirheme satın aldı.
Bunun üzerine Hz. Ali (k.v.) şöyle buyurdular: "Muhakkak kul, sabrı terk etmek suretiyle helâl rızkı kendisine haram kılar. Halbuki Allâhü Teâlâ tarafından onun için rızık olarak takdir olunandan fazlası da yoktur."
HANGİ HAYVANLAR KURBAN OLMAZ?
Bir veya iki gözü kör, zayıflıktan ilikleri erimiş, kesileceği yere gitmeye kudreti olmayan, yâni hiç yürüyemeyen, kulaklarından biri olmayan veya burnu kesik olan hayvanları kurban etmek caiz olmaz.
Sığır, koyun veya keçinin bir memesi gitmiş veya kurumuş ise kurban edilmesi caiz oîmaz. Lâkin yavrusunu emzirebilirse caiz olur.
Dişsiz hayvanı kurban etmek caiz değildir. Eğer dişlerinin çoğu var ise kerahetle caizdir. Lâkin dişsiz hayvan dişli hayvan gibi yayılıp karnını doyurur ise caiz olur.
Deli hayvan karnını doyuramazsa kurban etmek caiz olmaz.
Ölmek üzere olan hayvanı kurban etmek caiz olmaz.
Kulağının biri dibinden kesilen yahut doğduğunda bir kulağı olmayan hayvanı kurban etmek caiz olmaz. Kulak ve kuyruk çok kısa olur ve gözünün görmesi çok azalırsa kurban caiz olmaz.
Emânet hayvanı kendisi için kurban etmek, rehin hayvanı kurban etmek ve almaya vekil olduğu hayvanı kendisi için kesmek caiz olmaz.
Kocası, karısının veyahut karısı kocasının kurbanını izni olmayarak kendisi için kesse caiz olmaz. Kıymetini vererek razı etse de caiz olmaz.
|
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder