KURBAN KESMEYE DÂİR BAZİ MESELELER
Besmelenin akabinde hiçbir şey ile meşgul olmayıp kurbanı hemen boğazlamak şarttır. Besmeleden sonra bıçak biienirse besmeleyi tekrar etmek lazımdır.
"Bismiliâhi Allâhü Ekber" dedikten sonra kurban yerinden kalkıverse yatırılıp keserken tekrar besmele çekilir.
Besmeleden sonra elindeki bıçağı bırakıp dıger bir bıçak alsa besmeleyi tekrar etmek lâzım olmaz. Lakın bir kurbân üzerine besmele okuduktan sonra onu bırakıp diğerini kesecekse besmeleyi tekrarlamak lazımdır.
Birkaç kurbanı birbiri ardınca boğazlasa her birinde besmeleyi tekrarlamak lâzımdır.
Kurbanı iki kişi kesse ikisinin de besmele çekmesi lazımdır.
Hayvanın yenmesi tahrîmen mekruh olan a'zası yedidir* 1- Husyeleri (yumurtaları), 2- Bezleri, 3- Sidik torbası 4- Ödü, 5- Kesilen hayvanın vücûdundan akan kanı, 6- Erkeğin tenasül uzvu, 7- Dişinin tenasül uzvu.
Kurbanı yatırdıktan sonra bıçağı bilemek mekruhtur.
Kesmeyen bıçağı kurbanın boynundan kaldırıp biledikten sonra kesmek -eziyet olduğu için- haramdır. Lakin böyle kesilen hayvanın etini yemek haram olmaz.
İki kimseden biri diğerinin kurbanını yanlışlıkla -kendinin zannederek- kestikten sonra etini yemeden sahipleri kurbanlarını bilip alsalar, caiz olur. Etini yedikten sonra bilirlerse helâlleştikleri takdirde yine caiz olur. Helalîeş-mezlerse, birbirlerinin kurban bedellerini öderler, kurban günleri geçmişse, aldıkları bedelleri sadaka verirler.
Kör bıçak ile kesmek, kör bıçağı birkaç defa sürmek, kesecek yere bacağından sürüyerek çekmek, iliğe kadar birden kesmek, kurbanı incitmek, canı çıkmadan yüzmek, başını birden kesip yüzmek, kıbleye çevirmemek ve doğurması yakın olan hayvanı kesmek mekruhtur, |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder