HANGİ HAYVANLAR KURBAN EDİLİR?
Kurbana mahsus olan hayvan koyun, keçi, sığır, câ-mûs (manda) ve devedir. Bir yaşını bitirip iki yaşına girmiş koyun ve keçi, iki yaşını bitirip üç yaşına girmiş sığır ve câmûs, beş yaşını tamamlayıp altı yaşına girmiş olan deve kurban olur. Lâkin kuzu büyük olup bir senelik koyundan fark olunamazsa altı ayı tamam etmişse kurban olur. (Vahdeti)
Kurban vahşî (yabanî) olmamalıdır.
Koyun ve keçi hisse kabul etmez. Bir koyun, bir keçi bir kimse için kurban olur.
Bir sığır, bir câmûs (manda) ve bir deve yedi kişi için kurban olur. Yâni yedi kişi müşterek olarak bir sığırı veya deveyi kurban edebilirler. Ortaklar tek, çift veya yediden az olabilir. (Hindiyye)
Bir kimse iki koyun kurban edebilir. Resulü Ekrem sallâllahu aleyhi ve sellem Efendimiz her sene iki koyun kurban ederdi. Veda Haccı'nda yüz deve kurban eylediler. (Hindiyye)
Müşterek olarak inek, öküz, deve veya câmûs kurban etmekte müstehab olan, ortakların kurbanı hepsinin birlikte alması veyahut içlerinden birine vekâlet verip aldırmalarıdır. (Dürrü'l-Muhtâr)
Bütün ortakların kurbanda ibâdete, sevâb ve fedâ-yı nefse niyet etmeleri ve hisselerinin müsâvî (denk) ve hepsinin müslüman olmaları şarttır. (Reddü'l-Muhtâr, Vahdetî, Dürer)
Ortakların bâzısı vâcib kurbana, diğerleri sünnet veya nafile veya nezir (adak) veya akîka kurbana niyet etse yahut ortakların bazısı ölü yahut sabî veya bunamış olsa kurban caiz olur. (Kâzîhân)
YEMEK VAKİTLERİ
İbn-i Sîna'ya bir gün "Hangi vakitler yemek için sağlığa uygundur?" diye sorulduğunda,
- Zenginlerin acıktıkları, fakirlerin de yiyecek buldukları vakit! diye cevap vermiş.
|
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder