18 Haziran 2009 Perşembe









billed9.gif picture by nisa7750













Bugün 18 Haziran 2009 26 C.Ahir 1429 Haziran: 5 Hızır:44 Z.Ereğli'sinin Kuruluşu (1920)



HADİS-İ ŞERİF


Erkek hanımına, hanım da beyine sevgiyle baktıklarında, Cenab-ı Hak ta onlara rahmetle bakar. Şayet erkek, hanımının ellerini ellerine alırsa, her ikisinin de, günahları parmaklarının arasından dökülür gider. Hadis-i Şerif (Camiüssağir)



ANAYA HÜRMET



Ebû Hüreyre (r.a.) anası ölünceye kadar hacca gitme¬di. O, dâima sabah erkenden kalkar, anasının evine ko¬şar ve 'Esselâmü aleyki ve rahmetüllâhi ve berakâtühû, ey anacığım! Beni küçükken terbiye edip yetiştirdiğin için Allah sana karşılığını hayır olarak versin!' derdi.


Anası da selâmını alıp 'Bana ihtiyarlığımda iyilik ve ih¬sanda bulunduğun için Allah sana da karşılığını hayır olarak versin.' diye duâ ederdi.



ŞEMSEDDÎN SAMİ VE KÂMÛS-I TÜRKÎ


Şemseddîn Sami, Sultân İkinci Abdülhamîd Han'ın teşvik ve desteği ile yazdığı ansiklopedi ve lügat ile Türk dili ve kültürüne mühim hizmet etmiş bir zâttır.


Hazırladığı ilk kitap, Fransızcadan Türkçeye-Türkçeden Fransızcaya "Kâmûs-ı Fransevî" isimli lügattir. Bu hizme¬tiyle Sultân İkinci Abdülhamîd Han tarafından "ûlâ sınıf-ı sânîsi" ve "iftihar" madalyası ile mükâfatlandırılmıştır. Tâ¬rih, coğrafya ve meşhur adamlar ansiklopedisi Kâmûsü'l-A'lâm'ı altı cilttir. En meşhur eseri ise, Kâmûs-ı Türkî'dir. Türkçe kelimeleri ebcedî tertîb (alfabetik) üzere tanzîm etmiştir. Lügate Türk ismini koyan ilk müelliftir.


Şemseddin Sâmî, Kamûs-ı Türkî'nin önsözünde diyor ki: "Lügat, bir lisânın hazînesi hükmündedir. Bir lisânın sermâyesi; kelimeler ile, sarf ve nahve dair kaideler gra¬merinden ibarettir.


Dünyâda lisanının(dilinin) bütün lügatini (kelimelerini) bilen hiçbir kimse tasavvur olunamaz. Böyle olunca ge¬çen zaman her dilin bazı kelimelerinin unutulması de¬mektir ki eğer bu lügatler zaptolunmaz ise geniş ve fasîh bir lisan, dar ve galat bir lisân hâline gelir.


...Ömrümün on iki senelik bir kısmını harcadığım Kamû-sü'l-A'lâm'ı Allah'ın yardımıyla tamamladığımda, ilim irfan sahibi birçok kimseler sözlü ve yazı ile lisânımızın mükem¬mel bir kamusunu tertîbe çalışmamı yazılarda ihtar etme¬leri üzerine de bu pek ağır vazîfeyi üzerime aldım."


FIKRA


Doktor akıl hastahanesine havuz yaptırmış. Deliler buna çok sevinmişler;o kadar sevinmişler ki hemen havuza dalmaya başlamışlar,360 dalanlar,balıklama dalanlar. Doktor hastalarının birinin yanına yanaşmış''Havuzu nasıl buldunuz ?''diye sormuş. Deli de çok beğendiklerini,havuzun harika olduğunu söylemiş. Doktor da ''İyii.Yarın da havuza su dolduracaaz.!!''demiş


GÜNÜN SÖZÜ



İyiyi yapabildiği halde yapmayan bir insan,su işlemiş olur.


Pestolozzi


YEMEK MENÜSÜ


· MERCİMEK ÇORBA


· MANTI


· Z.Y.TAZE FASULYE


· MEYVE


ÇOCUĞUNUZA İSİM


Erkek: ULVİ: (Ar.) Er. - Yüksek, yüce, manevi yapısı ön plana çıkabilen.


Kız: ULVİYE: (Ar.) Ka. - (bkz. Ulvi).


MANİ


Patlıcanı oymadın mı


Tadına doymadın mı


Beni kınama anam


Sen cahil olmadın mı


KARİKATÜR



BİLMECE



Su yutmuş toprağa ne denir?


Cevabı Yarın.


Dünkü Cevap: Sabun































































      Hiç yorum yok:

      Yorum Gönder

      İzleyiciler