26 Ocak 2011 Çarşamba

27 Ocak 2011


































Bugün 27 Ocak 2011 23 Safer 1432 K.Sani: 14 Kasım 81 Osmanlı'nın Kuruluşu (1299) - Üçüncü Mehmed'in tahta çıkışı (1595) - Şair Nef'i'nin Vefatı (1635)


HADİS-İ ŞERİF


 


Her iyilik bir sadakadır.


 


 


SOHBET -- VASİYET Mİ ANAYASA MI


Osman Gazı yarım asra yaklaşan beyliği ile 600 seneden fazla devam edecek bir devletin temellerini attı Adını verdiği devleti, Hulefa-i Raşidin (dört büyük halife) döneminden sonra Islamiyete en büyük hizmeti yapmakla nam kazandı. Asya, Avrupa ve Afrika kıtalarının ortasında ve Akdeniz havzasında beşer tarihinin ila-yı kelimetullah davasının en kudretli temsilcisi oldu. Medeniyet ve kültür alanında şaheser numuneler sundu,, Ciltler dolusu eserlere sığmayacak başarılara imza attı.


Ne idi bu muzafferiyetin sırrı?.. Devlet hangi sağlam temeller üzerine bina edilmişti?.. Osman Gazi'nin son seferine, ahiret yolculuğuna çıkmadan önce oğlu Orhan Gazi'ye yaptığı vasiyetin özeti şöyledir:


"Allahü tealanın emirlerine muhalif bir iş eylemeyesin! Bilmediğini din ulemasından sorup anlayasın! İyice bilmeyince bir işe başlamayasın! Sana, itaat edenleri hoş tutasın! Askerlerine ihsanı eksik etmeyesin ki, insan ihsanın kızcağızıdır. Zalim olma! Alemi adaletle şenlendir ve Allah için cihadı terk etmeyerek beni şad et! Ulemaya riayet eyle ki, dinişleri nizam bulsun! Nerede bir ilim ehli duyarsan, ona rağbet, ikbal ve yumuşaklık göster! Askerine ve malına gurur getirip, alimlerden uzaklaşma! Bizim mesleğimiz Allah yoludur. Ve maksadımız Allahın dinini yaymaktır. Yoksa kuru kavga ve cihangirlik davası değildir. Sana da bunlar yaraşır Daima herkese ihsanda bulun! Memleket işlerini noksansız gör! Hepinizi Allahü tealaya emanet ediyorum!.."


Osman Gazi'nin bu nasihati, Osmanlı Devleti'nin anayasasının çekirdeği oldu. Osmanlı sultanlarının hemen hemen tamamı bu nasihatları gönülden kabul ederek uygulamaya çalıştılar Böylece dünyada hiçbir hanedana nasip olmayan 623 yıllık bir devlet, haşmet, savlet, saadet dönemi ortaya çıkmıştır


FIKRA


 


Nasreddin Hoca bir cimri tanidiginin evine gittiginde tanidigi ona bayat ekmek ile bir tabak bal ikram etmis.


Nasreddin Hoca bayat ekmegi disi kesmeyince sinirinden bali kasikla yemeye baslamis.Ev sahibinin gözü yerinden oynamis :


-Aman efendim, bal ekmekle yenmez ise, insanin içini siyirir, demis.


Nasreddin Hoca hiç ses çikarmadan bali bitirmis ve :


-Kimin içinin siyrildigini Allah biliyor, demis.


GÜNÜN SÖZÜ


 


Cahil kimsenin yanında kitap gibi sessiz ol! Mevlana


YEMEK MENÜSÜ


·   Piliç ızgara


·   Pilav   


·   Çoban salata


·   Tatlı


ÇOCUĞUNUZA İSİM


Erkek: ABDÜLAZİZ: (Ar.) Er. - Büyük ve aziz olan, izzet ve şeref sahibi Al­lah'ın kulu. (bkz. Aziz). Aziz Allah'ın isimlerindendi r. - Sultan Abdülaziz: 32. Osmanlı padişahının adı.


Kız: AYCA: (Tür.) Ka. - Ay gibi güzel, ışıklı, parlak.


MANİ


 


Aşığın niyeti ne?


Kullarla ülfeti ne?


Kavuşmaksa maksadı,


Katlanır külfetine.


KARİKATÜR


 


BİLMECE


Allah yapar yapısını,
Bıçak açar kapısını.


Cevabı Yarın.


Dünkü Cevap: Hayat veya Ömür.


 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler