23 Şubat 2011 Çarşamba

24 Şubat 2011










 































Bugün 24 Şubat 2011 21 R.Evvel 1432 Şubat: 11 Kasım 109 Yomra ve Trabzon'un Kurtuluşu (1918) - İbn-i Batuta'nın vefatı (1369) - Cem Sultan'ın vefatı (1495)


HADİS-İ ŞERİF


 


Kişinin malı sadaka sebebiyle eksilmez. Bir kula haksız zulüm yapılır o da sabrederse, Allah onun izzetini (dünya ve ahirette) mutlaka artırır. Ravi: Tirmizi, 2326


 


SOHBET -----------RESULLLUHAHIN BİR MEKTUBU  


Allahü teâlâ, insanlara daima merhamet, şefkat ve af ile muamele etmeyi, kendilerine fenalık yapanlar, affetmeyi daima güler yüzlü ve tatlı sözlü olmayı, sabırlı hareket etmeyi işlerinde daima dostlukla anlaşmayı emretmektedir


Hakiki Müslümanlar, diğer bütün dinlere karşı büyük bir müsamaha göstermişler, değil Hıristiyan ve Yahûdîleri zorla Müslüman yapmak ve onların ibadethanelerini tahrip etmek aksine, onlara kilise tamirlerinde yardım etmişlerdir.


Peygamber efendimizin bu husustaki, bütün Müslümanlara hitaben yazdırdığı bir mektubu şöyledir:


"Bu yazı, Abdullah oğlu Muhammed'in bütün Hıristiyanlara verdiği sözü belirtmek için yazılmıştır. Şöyle ki; Allahü teâlâ, kendisini rahmet ile müjdelemiş, insanlar üzerindeki emâneti muhafaza edici kılmıştır. İşte bu Muhammed, bu yazıyı, Müslüman olmayan bütün kimselere verdiği ahdi [sözü] ve-sîkalandırmak için kaleme aldırdı.


Her kim ki, bu ahdin aksine hareket ederse, ister sultan, ister başkası olsun Allahü teâlâya karşı isyan ve İslâmiyet ile alay etmiş sayılır ve Allahü teâlânın lanetine lâyık olur. Eğer Hıristiyan bir rahip [papaz] veya bir seyyah [turist] bir dağda, bir derede, çöllük bir yerde, bir yeşillikte, alçak yerlerde, kum içinde ibâdet için perhiz yapıyorsa, kendim, dostlarım, arkadaşlarım ve bütün milletimle beraber onlardan her türlü teklifleri kaldırdım. Onlar benim himayem [korumam] altındadır. Ben onları, başka Hıristiyanlarla yaptığımız sözleşmeler gereğince, ödemeye borçlu oldukları bütün vergilerden afettim. Harâc vermesinler veya kalbleri razı olduğu kadar versinler. Onlara cebretmeyin, zor kullanmayın! Onların dini reislerini makamlarından indirmeyin! Onları ibâdet ettikleri yerden çıkartmayın! Bunlardan seyahat edenlere mâni olmayın! Bunların manastırlarının kiliselerinin hiçbir tarafını yıkmayın!


Bunların kiliselerinden mal alınıp Müslüman mescıdlerı için kullanılmasın! Her kim buna riâyet etmezse, Allah u teâlânın ve Resulünün kelâmını dinlememiş ve günaha girmiş olur


FIKRA


 


Yaşlı kadın dini bütün bir insanmış. Her sabah kapısının önüne çıkar ve bağıra bağıra dua edermiş: “Tanrım bize verdiklerin için sana şükürler olsun!” Ardından her seferinde de yan komşusunun sesi duyulurmuş: “Tanrı yok kadııın, Tanrı yok!” Yaşlı teyze ne kadar sinirlense de yine her sabah dua edermiş, öteki komşu da inadından her seferinde ona öyle bağırırmış. Neyse, bir akşam, komşusu yaşlı teyzeye bir oyun etmeye kalkmış. Markete gidip bir sürü meyve, sebze, ekmek vs. alıp torbalara doldurmuş, yaşlı teyzenin kapısının önüne bırakmış. Ertesi sabah teyze kapıyı açıp da yiyecekleri görünce çok şaşırmış ve sevinçle bağırmış: “Sana şükürler olsun Tanrım, bu gönderdiğin yiyecekler için sana şükürler olsun!” Ağacın arkasından onu seyreden komşusu seslenmiş: ”Tanrı yok kadııın, Tanrı yok! O yiyecekleri ben aldııım!” Yaşlı teyze hiç istifini bozmamış: ”Yüce Tanrım sana ne kadar şükretsem azdır! Hem bu yiyecekleri göndermişsin, hem de parasını şeytana ödetmişsin!”


 


GÜNÜN SÖZÜ


Çevrendekileri alçaltarak değil,kendini gerçekten yücelterek büyüyebilirsin.


Reich


YEMEK MENÜSÜ


·   K.BUDU KÖFTE


·   ÇORBA


·   MAKARNA


·   KAZANDİBİ TATLI


ÇOCUĞUNUZA İSİM


Erkek: ABDÜLKADİR: (Ar.) Er. - Bitmez tükenmez kuvvet sahibi olan, her şeyi yapmaya gücü yeten Allah'ın kulu.-Kadir; Allah'ın isimlerindendir. (bkz. Kadir).


Kız: AYSEV: (Tür.) - Ay gibi sevgili. -Erkek ve kadın adı olarak kullanılır.


MANİ


 


Poyrazdan bir yel eser,


Yeli nefesi keser,


Manileri toplarsan,


Hepsi olur bir eser.


KARİKATÜR


 



BİLMECE


Gözlemeyi en çok kim sever?


Cevabı Yarın.


Dünkü Cevap: Terzi



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler