7 Şubat 2011 Pazartesi

5 Şubat 2011

































Bugün 5 Şubat 2011 2 R.Evvel 1432 K.Sani: 23 Kasım 90 Fatih'in Tahta Çıkışı (1451) - şiddetli soğuklar


HADİS-İ ŞERİF


 


Kim bir hastaya veya bir din kardeşine Allah rızası için ziyarette bulunursa, bir münâdi ona nida eder: "(Dünyada da ahirette de) iyi olasın. (Bu davranışınla) cennette bir ev hazırladın!" der. Ravi: Tirmizi, 2009


 


TARİH     KAPALI ÇARŞI VE MISIR ÇARŞISI


KAPALI ÇARŞI: Dünyaca ünlü Kapalı çarşı, İstanbul’un en kalabalık alışveriş merkezlerinden biridir Mimarı üslubu, yerleşimi, ürün çeşitleri, tarihi ile ayni zamanda İstanbul'un en önemli turistik mekânlarındandır. 8 girişi olan çarşının her bir kapısı, İstanbul un tarihî dokusunda yer işgal eden, önemli eserlere açılır. Nuruosmaniye Camii, Çemberlitaş, Bayezıd Külliyesi, İstanbul Üniversitesi Binası, Sahaflar Çarşısı bunlardan birkaçıdır. Şehrin antik dönemlerinden bu yana önemini korumuş bir bölgesinde kurulu olan Kapalı Çarşı, Fatih Sultan Mehmet Han tarafından 1461'de yaptırıldı. Kanunî Sultan Süleyman Han döneminde eklerle genişletildi. 16. ve 17. yy.'da yangın ve depremlerden zarar gören çarşı, 1894 depreminde tamamen yıkıldı ve 1898'de yeniden inşa edildi. 1943 ve 1954'de tekrar yanan Kapalı Çarşı, bugünkü görünümünü bu yangınlardan sonra yapılan tamiratla kazandı.


MISIR ÇARŞISI: Eminönü'nde Yeni Cami arkasındadır. İstanbul'un en eski kapalı çarşılarından olan Mısır Çarşısı 1660 yılında Turhan Sultan tarafından yaptırılmıştır. Mimarı Kâzım Ağa'dır. Çarşı son olarak 1940-1943 yılları arasında Belediye tarafından restore edildi. Aktarlarıyla meşhur bu çarşıda halen doğal ilaçlar, baharat, çiçek tohumları, nadir bitki kök ye kabukları gibi ürünlerin yanı sıra, kuruyemiş, şarküteri ürünleri, değişik gıda maddeleri satılmaktadır.


FIKRA


 


Yakışıklı bir genç ve yaşlı bir yahudi uzun bir tren yolculuğunda aynı kompartımanı paylaşırlar. İhtiyar biner binmez, genç adam saati sorar, ancak yanıt almaz. Tüm gece süren yolculuk boyunca da hiç konuşmazlar. Ertesi sabah, varış istasyonuna gelmeden önce ihtiyar “Şimdi saat 8.30 oldu!” der. Genç şaşkınlıkla “Niye ancak şimdi cevap verdiniz ki?” diye sorar. “Bakınız, genç adam; size dün akşam saati söylemiş olsaydım, sohbete başlayacaktık. Bana muhtemelen, benim de gittiğim kente yolculuk ettiğinizi ve belki de oraya ilk kez gittiğinizi söyleyecektiniz. Ben de, iyi bir insan olduğum için, sizi evime davet edecektim. Orada kızım ile tanışacaktınız. Çok güzel bir kız olduğu için, onu kesinlikle beğenecektiniz. Eh, siz de çirkin sayılmazsınız. O da, sizi beğenecekti. Kuvvetle ihtimaldir ki, bu iş evliliğe kadar gidecekti. Ben de düşündüm; saati bile olmayan meteliksiz bir damatla, benim ne işim olabilir?” (Şirin Güneri)


GÜNÜN SÖZÜ


 


Düşünme zihnin işi, hayal ise zevkidir. Düşünme yerine hayal etmek, zehiri besinden ayırt edememektir.


Victor Hugo


YEMEK MENÜSÜ


·   TEL ŞEH.ÇORBASI


·   İZMİR KÖFTE


·   ERİŞTE


·   MEVSİM SALATA


ÇOCUĞUNUZA İSİM


Erkek: ABDÜLHABİR: (Ar.) Er. - Her şe­yin iç yüzünden, gizli ve saklılıklarından haberdar olan Allah'ın kulu. (bkz. el-Habir). Allah'ın isimlerinden.


Kız: AZREF: (Ar.) 1. Çok zarif, en zarif. 2. Çok zeki. - Erkek ve kadın adı olarak kullanılır.


MANİ


 


Kimini ezer ölüm,


Kimini üzer ölüm,


Birini kabre koysa,


Gözünü süzer ölüm.


KARİKATÜR


 


BİLMECE


Küçücük fıçıcık,
içi dolu turşucuk.


Cevabı Yarın.


Dünkü Cevap: (nar) 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler