MÜ'MİN VE KÂFİRİN İYİLİKLERİ
Resûlullâh Efendimiz (s.a.v.) buyurdular ki: "Muhakkak Allâhü Teâlâ hiçbir müminin işlediği hayrı mü-kâfâtsız bırakmaz. O hayır sebebiyle hem dünyâda dilediği verilir, hem de âhirette mükâfatlandırılır. Kâfire gelince Allah için yaptığı hayır karşılığında ona dünyâda rızık verilir. Âhirete vardığında ise onun mü-kâfâtlandırılacağı bir hayrı yoktur."
Müslüman olarak ölmeyenin âhirette hiçbir sevabının olmadığına, dünyâda Allah'a yaklaştıracak amellerin (Allah için işlediği hayırların) hiçbir mükâfatını göremeyeceğine âlimlerin icmâı (ittifakı) vardır. Bu hadîs-i şerîf, kâfirin yaptığı sıla-i rahim, sadaka, köle âzâd etme, müsâfir ağırlama, hayırlı işlerde kolaylık gösterme ve benzeri ameller (yaptığı hayırlar) karşılığında kendisine dünyâda nimet verileceğini, bunların âhirette ona bir faydasının olmayacağını açıkça bildirmektedir.
Mü'minin hayır ye iyiliklerinin karşılığı dünyâda da âhirette de verilecektir. Dünyâ ve âhirette mükâfat verilmesine hiçbir mâni yoktur. Hakîkate böylece îtikâd etmek, inanmak vâcibdir.
Dünyâda iken hayır işleyen kâfir sonradan müslüman olur ve müslüman olarak ölürse, sahîh olan kavle (görüşe) göre bu iyiliklerinin mükâfatını âhirette görecektir.
EVLERDE KUR'ÂN-I KERÎM OKUMAK
Evlerin Kur'ân-ı Kerîm'den nasiplendirmesi (Kur'ân-ı Kerîm'in evlerde okunması) sünnettir. Peygamber Efendimiz (sav.) "Müslümanların evlerinde arşa kadar uzanan kandiller vardır. O kandili, yedi kat semâ ve yedi kat arzdaki mukarreb melekler bilirler. O melekler şöyle söylerler: "Bu nûr, müminlerin Kur'ân-ı Kerîm okunan evlerinden çıkan nurdur." buyurmuşlardır.
Ebû Hureyre'nin (r.a.) rivayet ettiCi hadîs-i şerifte şöyle buyuruldu: "İçinde Allah'ın kitabı okunan ev, ehline geniş olur, hayrı çok olur, melekler orada hazır olur, şeytanlar oradan çıkarlar. İçinde Kur'ân-ı Kerîm okunmayan ev ise, ehline dar olur, hayrı az olur, oradan melekler çıkar, şeytanlar gelir." |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder