KADİR GECESİNİ ARAMAK
Kadir Gecesi'nin, Ramazân-ı Şerifin 20'sinden sonraki tek gecelerinde aranmasına dâir müteaddit hadîs-i şerifler vârid olmuştur. Birinden itibaren tek gecelerde aranmasını tavsiye eden büyükler de vardır. İmâm-ı Şa'rânî Hazretleri, Kadir Gecesi'nin kaçıncı gece olduğunu, Ramazân-ı Şerîfin giriş günlerine göre şöyle tesbit etmiştir:
♦ Pazar günü girerse, 28'i 29'a bağlayan gece.
♦ Pazartesi günü girerse, 20yi 21'e bağlayan gece.
♦ Salı günü girerse, 26'yı 27'ye bağlayan gece.
♦ Çarşamba günü girerse, 18 i 19'a bağlayan gece.
♦ Perşembe günü girerse, 24'ü 25'e bağlayan gece.
♦ Cuma günü girerse, 16'yı 17'ye bağlayan gece.
♦ Cumartesi günü girerse, 22'yi 23'e bağlayan gece.
İmâm-ı Şa'rânî Hazretleri 30 sene Kadir Gecesi'yle bu usûle göre müşerref olmuşlardır. Birçok ehlüllah bu usûlle Kadir Gecesi'ni bulmuşlardır.
Kadir Gecesi'nin bu ay içerisinde hangi gece olduğunun gizlenmesi, mü'minlerin her geceyi Kadir Gecesi bilip, her gece çokça ibâdet etmeleri içindir.
Kadir Gecesi'nde hava berrak ve güzel olur. O gece her şey Allah'a secde eder. Denizlerin suyu bir an için tatiılaşır. Mü'minler afv-ı ilâhî ve mağfiret-i sübhânîye mazhar olurlar. (Duâ ve İbâdetler, Fazîlet Neşriyat)
Netice olarak Ramazân-ı Şerîf hangi gün girerse girsin, bu hesaba göre Kadir Gecesi, cumartesiyi pazara bağlayan geceye isabet etmektedir. Ramazân-ı Şerîfin ikinci yarısında iki adet cumartesi vardır. Bunlardan gecesi tek sayıya isabet eden, Kadir Gecesi dır. |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder