EHL-I SÜNNET İNANCININ EHEMMİYETİ
Dîn ilimlerini Ehl-i Sünnet ve'l-Cemâat akîdesi çerçevesinde doğru öğrenmek îcâb eder.
İslâm dininin itikâdî ve amelî olmak üzere iki ciheti vardır. Peygamber Efendimiz (s.a.v.)'ln "Fırka-i Naciye" buyurduğu Ehl-I Sünnet îtikâdına tabî olmak ve ilmi, Ehl-i Sünnet'e mensub âlimlerden almak îcâb etmektedir.
Imâm-ı Rabbânî Müceddld-İ EIM Sânî (k.s.) Hazretleri, MektûbâM Şerîfe'de (1/193) şöyle buyurdular:
"Mükellef müslüman üzerine İlk vacip olan i'tikâdî hükümlerdir. Yânî evvelâ akaidin tashih edilmesi, düzeltilmesi îcâb etmektedir. Bu tashih de Ehl-i Sünnet ve'l-Cemâat âlimlerinin görüşlerine muvafık olarak yapılmalıdır. Muhakkak ki âhiret kurtuluşu Ehl-i Sünnet büyüklerinin görüşlerine tâbi olmaya bağlıdır. Çünkü onlar ve onlara tâbi olanlar, Fırka-i Naciye'dir, yâni kurtuluşa erecek olan topluluktur. Bu topluluk Peygamber Efendimizin (s.a.v.) ve ashabının yolu üzerine olan topluluktur. Kitap ve sünnetten elde edilen ilimler içerisinde muteber olanlar, Ehl-i Sünnet'in imamlarının, büyüklerinin Kitap ve sünnetten aldıkları ilimlerdir.
Akaidin tashîhinden sonra fıkıh ilminin ihtiva ettiği ne-lâl-haram, farz-vâcib-sünnet, mendub-mekrûh gibi amelî hükümleri öğrenmek ve bu hükümler ile amel etmek lâzımdır."
OSMANLI MUTFAĞINDAN: İMAMBAYILDI
Patlıcanların sapı kesilir, başları düzeltilir. -Kabuğunu soyup soymamak tercihe bağlıdır.- Karnı yarılır, kızdırılmış zeytinyağında birkaç defa çevirip çıkarılır. Halka halka doğranmış soğan sararıncaya kadar yağda çevrilir ve zevke uygun düşerse diş diş soyulmuş sarımsak ilâve edilerek birkaç defa çevrildikten sonra karışım patlıcanların içine doldurulup tencereye istif edilir, tuzu ve' biberi serpilir. Kalan yağ ve sıkılmış domates suyu, yağı alınmış safi et suyu ve temiz su ilâve edilir, ilik gibi oluncaya ve suyu bir miktar kalıncaya kadar pişirilir. İçleri dökülmeden tabağa konur ve suyu üzerine gezdirilir. |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder